Karperkrant.nl

250 spiegels uitgezet in Flevoland

dinsdag 4 december 2012
Wethouder Wout Jansen zette zaterdag de eerste spiegelkarper uit, daarbij geassisteerd door de karpercomissie van de hengelsportvereniging.

Het uitzetten van de spiegelkarpers vindt plaats vanuit het projectplan SKP Lelystad. De verwachting is dat spiegelkarpers naar vele plekken migreren. Het uitzetten van de spiegelkarpers vindt plaats vanuit het projectplan SKP Lelystad. De verwachting is dat spiegelkarpers naar vele plekken migreren.

De bedoeling is de spiegelkarpers zo veel mogelijk te volgen. Dat is in het geval van een spiegelkarper redelijk eenvoudig omdat elke individuele spiegelkarper een geheel eigen beschubbingspatroon heeft waaraan hij z'n gehele leven te herkennen is. Dit is een soort vingerafdruk. Elke karper wordt voor het uitzetten closeup gefotografeerd, gemeten en gewogen. Bij de registratie wordt uitsluitend de linkerflank van die karper gefotografeerd. Mochten sportvissers de vissen terugvangen dan kunnen zij deze met de vangstgegevens aan de hengelsportvereniging terugmelden inclusief een foto van de linkerzijde. Op deze manier krijgt de hengelsportvereniging goed inzicht in de overleving, migratie en ontwikkeling van de dieren. Wethouder Wout Jansen: "Met het registreren van de spiegelkarpers krijgen we inzicht in de migratie en of alle waterdoorgangen en duikers vrij zijn om door te zwemmen. Door het regelmatig baggeren is er ook ruimte voor deze spiegelkarper. Bovendien eten spiegelkarpers veel muggenlarven wat zorgt voor minder muggen. Het allerbelangrijkste is dat zij zorgen dat het water schoon blijft, want zij eten onder andere visvoer en brood weg.''

Bron: De Stenor
Bekijk hier een filmpje