Karperkrant.nl

Vissen in ademnood

maandag 1 oktober 2012
De gevolgen van de zware vervuiling van de Schelde blijven voelbaar. Gisteren waren vissen in ademnood in de afgesloten Scheldearm in Oudenaarde.

De zware verontreiniging van de Schelde in West-Vlaanderen liet zich gisteren ook voelen in Oudenaarde. In de namiddag sloegen vissers alarm toen in de Scheldearm van de jachthaven plots tientallen karpers op het wateroppervlak naar adem hapten. Meteen werd de brandweer van Oudenaarde verwittigd om met waterkanonnen het water te beluchten. De milieudienst van Oudenaarde voerde metingen uit en daarbij werd slechts twee milligram zuurstof per liter water gemeten. ‘En dat is veel te weinig en zelfs dodelijk voor vissen’, zegt Franky Vercruysse van de Provinciale Visserijcommissie. ‘Karpers zijn de sterkste vissen die we in de Schelde hebben en als zelfs die naar adem happen, is de situatie zeer ernstig. Vijf milligram zuurstof per liter water wordt als een normale situatie beschouwd. Gelukkig kon de brandweer snel ingrijpen zodat we meer dan waarschijnlijk geen dode vissen uit het water zullen moeten halen.’

‘Gisteren was de Schelde verontreinigd tussen Oudenaarde en Merelbeke met zeer zware vervuiling tussen Gavere en Eke. Dat vissen in nood kwamen in de afgesloten arm komt omdat het water daar stilstaat en zo slechter was dan de Schelde zelf. Maar ook die was niet goed. De vervuiling verdunt zich verder langzaam en trekt door naar de Zeeschelde. De sluizen van Gent blijven gesloten tot alle vervuilde water verdwenen is, om het visbestand van Gent te beschermen.

Een ding heeft deze vervuiling ons wel geleerd. Er zat veel vis in de Schelde dankzij de goede waterkwaliteit van de afgelopen jaren. Een grote lozing maakt in een klap veel kapot.

Het is tot nu nog altijd niet duidelijk wie de vervuiler is. Wij wachten op de resultaten van de Waalse overheid.’ Het visbestand zal zich weer moeten herstellen, volgens ANB kan dit jaren duren.

In Kerkhove/Kluisbergen heeft men een grote karper in nood kunnen wegen. Hij woog liefst 23 kilogram. Het dier werd teruggezet en heeft het waarschijnlijk gehaald.

bron: Nieuwsblad.be