Karperkrant.nl

Carp 2010, een impressie

woensdag 10 februari 2010
ZWOLLE - Hengels die duizenden euro's kosten, speciale vistentjes opdat de visser droog blijft of even kan gaan liggen, karpervisbootjes, radiografisch bestuurbare voerbootjes voor het 'perfect droppen van uw aas'.

Wie van karpervissen houdt, is zaterdag en zondag in de IJsselhallen te vinden.

En dat zijn er veel (voornamelijk mannen), want karpervissen is een populaire bezigheid – al wil de karpervisser hier het liefst 'sport' zien staan – en dus is het dringen geblazen op de karperbeurs. ,,We hebben gisteren het bezoekersrecord gebroken. Dat stond op 4600 en zaterdag hadden we hier 5200 mensen binnen", zegt organisator Mick Paine. ,,En ook vandaag is het weer hartstikke druk."

De karperbeurs in Zwolle is een begrip. Het is de grootste van Europa en alle leveranciers willen hier hun nieuwste waar aanprijzen, weet Paine. "Dat hoor je ook. De handel lag gewoon een beetje stil, de afgelopen tijd. Mensen wachten op wat deze beurs te bieden heeft." Zo ook bezoeker Johan, die lang wikt en weegt over de aanschaf van een T–Rex 2 Man. Een tentje met een waterdichtheid van maar liefst 3000 gram per vierkante meter. Johan: "Tsja, ik weet niet of dat veel regen is, maar zo'n ding moet ik eigenlijk wel hebben in Nederland."
Johan is met zijn vriendin gekomen, maar die houdt niet zo van vissen. "En zo'n karper is nog een lelijk ding ook." De tent-aankoop zal niet plaatsvinden. Johan: "Ze vindt hem toch te duur." Veel bezoekers slaan vandaag echter wel hun slag en de nieuwe hengels dansen aan de hand van trotse eigenaren door de hal. Wat opvalt: er is veel ruimte voor tierlantijntjes. Paine: "Karpervissen is veel populairder dan gewoon vissen, want het biedt veel meer spektakel. En als je om je heen kijkt zie je, naast ouwe lullen zoals ik, ook veel jonge mensen die het geweldig vinden. En jonge mensen willen wel wat betalen voor mooi spul, ze houden ook van bling- bling."

Maar blingbling ten spijt, waar het de echte, doorgewinterde karpervisser om gaat, is natuurlijk gewicht. Her en der snoeren mannen elkaar de mond met gewogen ponden en gemeten centimeters. Paine is in zijn leven blijven steken op 26 kilo. En heeft daar natuurlijk een – ietwat korrelige – foto van. "Het lijkt veel", zegt Paine, "en het is ook een forse vis, maar het valt in het niet bij het wereldrecord van 42,6 kilo."

Karperkrant maakte een filmimpressie van de CARP 2010
Bron tekst: De Stenor
Bron video: Karperkrant.nl