Karperkrant.nl

Vissen kampen met zuurstof tekort

maandag 20 augustus 2012
Ja hoor het is weer zover, en echt te vermijden was het ook niet met deze enorm hoge temperaturen. Zuurstof tekort in het water is weer aan de orde van de dag.

GROENLO - Door het warme weer kampen de vissen in de gracht met zuurstof tekort. “Tijdens een zuurstofmeting is gebleken dat er weinig zuurstof in het water zit. Vorige week dreven er al een paar dode karpers in de gracht en deze week zag ik er ook al een paar. De vissen en dan vooral de karpers hebben het moeilijk met dit weer”, vertelt Erik Mentink van de Groenlose Hengelsport Vereniging (GHV). De beheerder van de gracht (Waterschap Rijn en IJssel) is inmiddels ook ingelicht over de situatie.

Om meer zuurstof in het water van de Grolse stadsgracht te krijgen moet er stroming in het water komen. Om dit te realiseren hebben er ooit fonteinen in de gracht gestaan. “Wij moesten deze eruit halen omdat ze niet zouden passen in het Vestingstadbeleid. De fonteinen zouden in deze maanden net genoeg zijn om het water van voldoende zuurstof te voorzien”, zegt Mentink.

Uiteindelijk hebben het Waterschap en GHV besloten om de hulp van de brandweer in te roepen. “Wij zijn er voor mens en dier in nood. Nu zijn de vissen in nood en wij helpen graag”, aldus leden van de vrijwilliger brandweer Groenlo.

De brandweer heeft woensdagavond op drie plekken de gracht bespoten. Dit gebeurde bij de Wilhelminabank, Kloostertuin en aan de Maliebaan, onder het toeziend oog van enkele leden van de GHV. De GHV zou graag zien dat de fonteinen weer terug komen in de gracht. ‘Vanmorgen is er weer een karper van ruim 80 centimeter dood uit het water gehaald. In totaal zijn er al 25 dode karpers”, zegt Mentink.