Karperkrant.nl

Of u een hennepplantage heeft?

maandag 13 augustus 2012
De politie in Groningen ging deze week in Hoogezand op een bijzondere manier nat. Agenten dachten een hennepkwekerij op het spoor te zijn, maar vonden in plaats daarvan een vijver met Japanse karpers.

Een verdachte bromtoon uit het schuurtje, uv-verlichting, camerabewaking en een hoge energierekening van de bewoner zetten de politie op het spoor van de siervissen (koi).

Camera

Tiebo Jacobs uit Midwolda was tijdens de inval op bezoek bij zijn collega-visliefhebber in Hoogezand en getuige van de politieactie. "Het waren agenten in burger. Volgens hun informatie zou er een hennepplantage op dat adres zijn. De eigenaar zei: 'ik ben koihobbyist'.” De eigenaar van de kois, de nationale vis van Japan die daar nishiki goi (karper met kleurig kleed), heet, verkiest anonimiteit. Jacobs: „Koikarpers zijn nog altijd roofgoed en hij wil de kat niet op het spek binden. Daarom heeft hij een camera aan zijn huis hangen, zodat hij met zijn iPhone een oogje op zijn vissen kan houden.”

Jacobs is eigenaar van www.koiquestion.com 'het nu.nl van de koi-liefhebbers'. "De mond viel de wetshandhavers open van verbazing. In plaats van cannabis, wiet, marihuana of hennep, vonden agenten kohaku, sanke, yamabuki en chagoi. Zulke mooie en grote vissen hadden ze nog nooit gezien.”

Energierekening

De agenten zeiden dat hun aandacht was getrokken door de camera, de voortdurende bromtoon uit de schuur en het stroomverbruik. Dat zou aanzienlijk hoger zijn dan dat van de overige omwonenden. "Geen gekke gedachte”, zegt Jacobs, "een beetje koivijver zet zo 1.000 euro bovenop je energierekening.”

Woordvoerder Jan Visser zegt dat de politie bevoegd is naar het stroomverbruik van particulieren te kijken. "Daar moet dan wel een goede reden voor zijn. Wij vragen mensen verdachte plekken met mogelijke hennepplantages bij ons te melden, mede na een aantal recente branden. Eén van de manieren om vast te stellen of het daadwerkelijk om een hennepplantage gaat, is kijken naar het stroomverbruik op dat adres.”

Bron: De stenor