Karperkrant.nl

Help mee met het grootste Spiegelkarper project van NL

dinsdag 17 juli 2012
Het gaat niet zo goed met de karpers uit het rivierengebied in het zuiden van ons land. Er wordt steeds minder gevangen. Reden voor KSN om onderzoek te doen, en jouw gegevens zijn hierbij van groot belang!

Eén van de mooiste visgebieden is de Benedenrivierendelta. Dit gebied bestaat uit een aantal prachtige stukken water die met elkaar in open verbinding staan: het Haringvliet, het Hollandsch Diep, de Beneden Merwede, de Amer, De Bergsche Maas en de Biesbosch. Duizenden hectare natuur én er zwemmen karpers.

Echter: de laatste jaren wordt er steeds minder gevangen door de karpervissers die hun hart hebben verloren aan dit watercomplex. Een 10 tot 15 jaar geleden konden er nog wel meerdere karpers op een dag gevangen worden. Heden ten dagen is men vaak blij met gemiddeld één visje op een dag. Oorzaken: weinig tot geen natuurlijke aanwas, natuurlijke sterfte en beroepsvissers die soms karpers in hun netten aantreffen.

“Dat moet anders” dacht een groep karpervissers. Zodoende hebben een flink aantal vissers de koppen bij elkaar gestoken en dit heeft geleidt tot een werkgroep van De KSN en Sportvisserij Zuidwest Nederland. Zij hebben een plan uitgewerkt om tot een SpiegelKarper Project in de Benedenrivierendelta te komen!

“Waarom spiegels?” Omdat dit karperras extreem schaars is op dit gigantische waterstelsel. Een voorbeeldje: het duurde ruim 350 schubkarpers voordat Michel Hollaar zijn eerste spiegelkarper ving op het Haringvliet. Het zou mooi zijn als we dankzij een omvangrijk Spiegelkarper Project de toekomst van de (spiegel)karperstand een boost kunnen geven.

Hengelvangstregistratie (HVR)

Van belang zijn jouw hengelvangstregistratie gegevens van de afgelopen jaren. Want met deze gegevens kunnen we een nog beter beeld realiseren betreffende het karperbestand. Met deze gegevens gaat de werkgroep naar de organisaties die zeggenschap hebben over de uitzettingen. Tientallen karpervissers hebben dit reeds gedaan maar hoe meer HVR’s hoe beter het plan en hoe waardevoller de data is voor de organisaties die zeggenschap hebben over dit gebied.

Vis jij op rivieren zoals: het Haringvliet, het Hollandsch Diep, de Beneden Merwede, de Amer, De Bergsche Maas en de Biesbosch of overige wateren die hier direct mee in verbinding staan?

Help dan mee & meld je vangsten op skpbenedenrivieren@karperstudiegroep.nl

De in te vullen gegevens zijn per jaar/per water. We zijn dus totaal niet geïnteresseerd in stekken of gewichten maar we willen graag weten hoeveel uren jij per jaar op welk water vist en hoeveel schub en spiegelkarpers jij per jaar op deze wateren vangt.

Je kunt dit het makkelijkst melden doormiddel van het downloaden van deze Excel sheet in. Als je de Excel sheet hebt ingevuld kun je die emailen naar: skpbenedenrivieren@karperstudiegroep.nl

Namens de werkgroep alvast bedankt voor jouw steun,

Michiel Pilaar, Michel Hollaar, Lex Cuijten, Jacco Noordermeer, Jan Willem Kroon, Frank van Amerongen, Klaas van de Herik, Remco Akkermans, Jeroen van Engelenburg, Jan van der Linden, Paul Hendrix, Jeroen Kals, Arjan Ouwehand, Jim Versluis

Bron: KSN