Karperkrant.nl

Grote sterfte Overijssel Kanaal

woensdag 11 juli 2012
Het is weer zover op het Overijssel Kanaal. Door de enorme regenval verdween in korte tijd al het zuurstof uit het water. Duizenden grote vissen waaronder grote karpers zijn gestorven. Er wordt gesproken van een slagveld.

De mannen van waterschap Groot Salland zijn sinds donderdagavond vrijwel ononderbroken in touw om de duizenden dode vissen vanuit de watergang op de kant te brengen. "Het lijkt wel of ze met kruiwagens in het water zijn gegooid, maar je weet dat het niet zo is", zegt Bruggeman. De enorme regenval van donderdag - op de plek des onheils viel zo'n 130 millimeter - haalde in hoog tempo alle zuurstof uit het water, waarna de voorntjes, karpers en snoeken tevergeefs hapten naar adem. "Eerst denk je aan een paar vissen, dan aan honderden, maar inmiddels hebben we er duizenden uit het water gehaald. Een enorm slagveld."

Beide 'vissers' zijn begonnen bij het Kroonplein, in het centrum van Lemelerveld, en hebben zich langzaam maar zeker richting Hankate bij de provinciale weg tussen Ommen en Raalte opgewerkt. Het werk gaat steeds langzamer, doordat er en meer vissen worden aangetroffen en ze her en der verscholen achter het riet liggen. "We hebben de kleintjes er denk ik wel uitgevist, maar het worden er steeds meer en ze zijn groter", merkt Bruggeman. Zo haalden beide mannen zondag nog een snoek van 1,30 meter uit het water en vormt een karper van tegen de honderd centimeter eerder een regel dan een uitzondering. De komende tijd zal het stil zijn in de ooit uitgegraven watergang. "De visstand komt wel weer op peil, maar dat gaat toch nog een hele poos duren. We zijn nu druk aan het spoelen van het water, dan keert er weer zuurstof terug."

Het waterschap en hulptroepen van sportvisserij Oost-Nederland zijn de komende dagen nog druk om het hele kanaal kadavervrij te maken en gaan dan onverminderd verder in de omliggende slootjes. "We kregen al telefoontjes dat ook daar her en der dode vissen drijven." De slachtoffers worden overigens per ton naar de NTF gebracht. Die 'dodedierendestructor' steekt de vissen dan in brand. "Ik wilde ze nog aanbieden bij de vishandelaar op het Kroonplein", grapt Bruggeman. "Maar dat hebben we maar niet gedaan."

Bron: Stenor