Karperkrant.nl

Hengelaars trekken aan alarmbel

woensdag 30 mei 2012
De hengelaars in Ieper trekken aan de alarmbel. Het natuurlijk visbestand in de vestingwateren is zo goed als verdwenen. Enkel karper, brasem en enkele snoeken leven er nog. De rest is weggevreten door de aalscholvers.

De hengelaars vragen het stadsbestuur om maatregelen te nemen. Naar ze vernamen zouden de inkomsten van de visvergunningen niet meer naar 'vis bepoting' gaan, maar naar onderzoek. Het zou gaan om zo'n 16.000 euro.

In het verleden werd er elk jaar bepoot en kon er gehengeld worden. De vangsten vielen redelijk goed mee, maar in de wintermaanden zagen de vissers de 'vreetorgieŽn' van de aalscholvers, waardoor het water veranderde tot een dode plas.

Er werden paaiplaatsen beloofd, maar de paaiperiode is nu volop bezig en er is bijna gedaan. Ook van beschermende maatregelen voor de overlevende vissen hebben de hengelaars nog niets gemerkt.

Alsmaar meer Ieperse hengelaars wijken daardoor uit naar andere gemeenten, zoals Zonnebeke, Langemark, Roeselare, Moeskroen en Ploegsteert.

Steve Salomez, lid van diverse hengelverenigingen: 'Verleden jaar heb ik zelf de vraag gesteld in het stadhuis van Ieper wat er gedaan moest worden om zelf een vijver te maken, puur voor hengelaars, met alles erop en eraan zoals je ze overal ziet in Vlaanderen. Het antwoord was neen, dat mag niet en zeker niet om te hengelen!'

Behalve karper en brasem wordt er niks meer gevangen op Ieperse vestingen en ook niet op Zillebekevijver. Beide worden niet genoeg beschermd, zo luidt het.

Ook de vijver van Dikkebus, waarvan het beheer uitbesteed werd aan het vvhv, is verloren voor de Ieperse hengelaars, want het hengelen daar is veel te duur geworden: 100 euro voor een abonnement, terwijl er bijna geen vis meer zit.

Steve Salomez: 'In ieper schiet er niks meer over voor ons, in 5 jaar tijd hebben we alles verloren, zelf het Ieperleekanaal is nu kapot door een fout die gebeurd is door stad Ieper met hun rioleringswerken die leidden tot grote vissterfte. Ook daarvan hebben we niks meer gehoord net zoals de grote sterfte verleden jaar op Dikkebusvijver door de Vlaamse Watermaatschappij. Dit werd allemaal in de doofpot gestopt en wij moeten dat allemaal maar blijven slikken, moe worden we dat, echt moe! Ieper modelstad, wel zeker niet voor ons hengelaars!'


Bron: Nieuwsblad.be