Karperkrant.nl

Geen karpers in kotermeerstal

maandag 31 oktober 2011
Uit een onderzoek dat Sportvisserij Nederland kort geleden deed in Kotermeerstal is gebleken dat er gewoon helemaal geen karper meer zit.

Dedemsvaart – Het zit goed met de kwaliteit van het viswater en de visstand in de Kotermeerstal. Dat is gebleken tijdens onderzoek van Sportvisserij Nederland, dat dinsdag en woensdag is uitgevoerd. Op twee manieren werden de vissen uit het meer gehaald, met gewone netten en door middel van elektriciteit. ‘Door een stroomstootje vallen de vissen dan flauw en zwemmen ze in het netje’, zo vertelde vismeester Evert Dijkhof de aandachtige leerlingen uit groep 7 en 8 van OBS ’t Kompas. De meester wist de leerlingen en andere omstanders, tijdens het onderzoek, te boeien met zijn verhaal over de vissen, de kenmerken van de diverse soorten vis en de omgeving waarin de vissen leven.

De gevangen vis werd geteld, gemeten en gewogen. Baars, brasem, voorn, snoek – waaronder een exemplaar van 98 centimeter en een gewicht van 4 kilo en 2 ons - en zeelt kwam voorbij. Vooral de scherpe tanden en de kieuwen van de snoek maakten bijzonder veel indruk op de leerlingen. Ook het ongezonde visje met een paar flinke lintwormen trok de aandacht van de kinderen. De vangsten waren overigens niet echt spectaculair.
Tijdens de meting werd ook regelmatig 'hybride' gezegd. Uitgelegd werd dat een hybride een kruising is van twee verschillende vissoorten. Verder werden er geen exotische exemplaren opgevist. Ook karper werd niet gevangen.

Viswater de Kotermeerstal is door de gemeente verpacht aan sportvisserij Oost Nederland.

Bron: Hardenber.nu