Karperkrant.nl

Karpersterfte Wemmel

woensdag 27 januari 2010
Er is bij de massale sterfte van karper op de Wemmelse visvijver 3000 kg karper verloren gegaan. De visclub houdt eerstdaags een crisisvergadering om te beslissen hoeveel karpers er worden gekocht om de vijver aan te vullen

WEMMEL - Honderden kilo's dode karper hebben leden van de Wemmelse visclub al uit de visvijver aan de sporthal geschept. En er lijkt geen eind aan te komen. Joris Herpol

Voorzitter Louis Belgrado van de Wemmelse Vissersclub zit met de handen in het haar. Nagenoeg het hele karperbestand in de vijver aan de sporthal is verloren gegaan. Er hing afgelopen weekend een doordringende stank van rottende vis aan de vijver. De voorzitter vroeg de gemeente het park af te sluiten.

Louis Belgrado: 'Het is een ramp. We hebben nog geen exacte verklaring van de massale karpersterfte. We houden rekening met twee mogelijkheden. De eerste is dat er te veel strooizout in het afvoerwater van de Brusselse Ring via de overloop van de riolering in de Ronkel in de vijver geraakt. Een tweede mogelijke oorzaak is zuurstofgebrek. Volgens onze visleverancier kan ook de wintertoestand een rol hebben gespeeld. IJs van 16centimeter dik is voor de vis geen probleem, maar sneeuw daarbovenop wel want dat neemt de zuurstof weg.'

'De gemeente heeft wel de twee zuurstofpompen nog in werking gesteld, maar het mocht niet meer baten. Het gaat over honderden vissen. Het is voor onze club met ook een financiŽle ramp. Het visseizoen komt gelukkig niet meteen in gevaar. We hebben een reserve en zullen nieuwe vis aankopen. Dat kost ons 3,7euro per kilogram. We vullen het visbestand met 400 kilogram per jaar aan, maar ik vrees dat er nu niet veel karper meer op de vijver zit.'

De milieudienst van Wemmel volgt de zaak op. 'Het is de eerste keer dat we zo'n massale vissterfte meemaken. Er is wel een jaarlijkse sterfte in mei, maar dat is in de paartijd en dan is dat niet onlogisch', zegt Belgrado.

Het zomerseizoen start begin maart, maar tegen dan hoopt de visclub in Wemmel al een oplossing te hebben gevonden. De Wemmelse vissers gaan ook vissen op de vijver aan het gemeentehuis. Daar is er nog weinig of geen vissterfte vastgesteld.

Polen eten karper

In de vijver aan het gemeentehuis wordt vooral op windes, voorn, brasem, snoek, forel en karper gevist. Naast de uitzonderlijke karpersterfte in de vijver aan de sporthal, krijgt de visclub ook soms af te rekenen met visdieven. Vijf jaar geleden werden er Polen betrapt die karpers hadden gevist om op te eten.

'Onbegrijpelijk want karper is echt niet lekker. Karpers zoeken hun voedsel in het slib en in de modder. Ze smaken daar naar', weet Belgrado.

Ook wordt het visbestand uitgedund door aalscholvers. Volgens een studie van de Vlaamse Vereniging van Hengelsportverbonden (VVHV) overwinterden twee jaar geleden al minstens 5.200 dieren in Vlaanderen. En die vogelpopulatie groeit snel. Volgens de VVHV zal het probleem in omvang toenemen omdat de populatie aalscholvers nog toeneemt.