Karperkrant.nl

Polen vissen wateren leeg?

vrijdag 16 september 2011
Zo, na een korte vakantie weer terug in NL, tijd om de karperkrant eens even te updaten want er is weer genoeg gebeurd in hengelsport-land. Zo staan Polen die wateren leegvissen in haast elke krant vanochtend?!

De kranten staan er weer bol van vandaag. Polen die complete viswateren in Nederland leegvissen. En dat in een fiks tempo, er wordt zelfs gesproken over complete strooptochten.

Zo valt o.a dit bericht op uit de Telegraaf:

Hobbyvissers in Nederland zitten met de handen in het haar. Oost-Europese arbeiders zouden de Nederlandse wateren volledig leegvissen. Hengelsportverenigingen luiden de noodklok.

Nederlandse hobbyvissers zijn boos op hun Poolse concullega's. Oost-Europeanen vissen vaak uit economische motieven en zetten de gehaakte vissen niet terug, zegt Sportvisserij Nederland in BN/De Stem. "Ze hebben een andere ethiek en cultuur."

De situatie is zó schrijnend dat extra controleurs moeten worden ingezet en dat Sportvisserij Nederland een Poolse vertaling van de visvoorschriften heeft gemaakt.

Volgens een controleur houden sommige Oost-Europese hengelaars 'regelrechte strooptochten'. "De vissen gaan direct naar Polen of verdwijnen hier in restaurants of eigen pan. Een busje volgeladen met vis is al snel goed voor een paar duizend euro."

De broodvissers hebben het volgens de hengelaars vooral voorzien op roofvissen zoals snoek en snoekbaars en karper. Deze vissen zouden het meeste geld opbrengen in de zwarte markt. "Door de crisis is er minder werk en worden alternatieve bijverdiensten gezocht", vervolgt de controleur. "In het Westland en Friesland zijn sommige binnenwateren al compleet leeggeroofd."


Wat er nog tegen kunnen doen? Wij weten het niet meer.. In elk geval een nog hardere regelgeving.., nog steeds elke keer het dialoog proberen aan te gaan als je ze tegen komt als sportvisser aan de waterkant. Het is een triest verhaal.. en het enige wat wij blijkbaar kunnen doen als sportvissers is toekijken..