Karperkrant.nl

Ontsnapte mest vernietigt honderden vissen

maandag 29 augustus 2011
VALTHERMOND / MUSSELKANAAL - Een grote hoeveelheid ontsnapte mest heeft de afgelopen dagen nabij Stadskanaal honderden kleine vissen de dood in gejaagd. Hun grotere soortgenoten overleefden, dankzij sportvissers.

De mest ontsnapte het afgelopen weekeinde uit een bassin in Valthermond. Dat kon omdat vandalen de afsluiter van het bassin open zetten. De stront, met een omvang van 200 kuub, kwam in een sloot terecht en dreef langzaam richting het Stadskanaal.

Het Waterschap Hunze en Aa's zette blowers in. Die maakten dat de mest sneller werd afgebroken en joegen ook extra zuurstof het water in. Die hulp kwam voor vele honderden visjes te laat. Zij kregen door de mest onvoldoende zuurstof. Het schap redde grotere exemplaren wel met behulp van sportvissers.

Door de blowers was de mest grotendeels afgebroken voordat het Stadskanaal was bereikt. Wat er toen nog dreef, werd naar het A.G. Wildervanckkanaal geleid.

Bron: Dagblad van het Noorden

Ook in Barneveld had men last van een flinke vissterfte waarbij ook de grote jongens het leven lieten. Meer weten? Klik dan hier