Karperkrant.nl

42 uur vissen voor 1 karper

maandag 29 augustus 2011
Achtentwintig karpervissers, veertien koppels uit alle delen van het land, leggen vrijdagavond hun elektronisch uitgeruste hengels in de beugels.

Met een radiografisch bestuurd bootje wordt de haak, met daaraan het bolletje aas, op een voor de visser strategisch punt in het Wihelminakanaal geworpen. Als de lijn strak wordt getrokken laat de pieper een snerpende hoge toon horen. Beet! 

De adrenaline stijgt en het gevecht met de vis begint. Na bijna een half uur geeft die zich over. Met behulp van een groot schepnet wordt de vangst, die misschien wel 20 kilogram weegt, op een soort luchtbed gelegd. Inmiddels is duidelijk geworden dat er een brasem aan de haak zit. En die telt niet mee om in de prijzen te vallen van de 42 uur durende karperkoppelwedstrijd, georganiseerd door de karperclub van de Hengelsportvereniging Dongen (HSV). De veertien stekken zijn uitgezet vanaf het Oosterhoutse Corus tot de brug nabij de Vierbundersweg in Dongen. 

Tilburgers Eric Oomens en Mario Vermunt vissen respectievelijk 32 en 28 jaar. ,,Er zijn boeken over dit stukje kanaal geschreven door Rinie Groothuis," vertelt Vermunt. ,,Dat is een bijbel voor mij." Net als bij de andere deelnemers staan er rond hun stek twee tenten, waar in geslapen wordt. Vrijdagavond voorspellen de vissers al dat het best mogelijk is dat er na afloop van de marathon niets gevangen is. Zondagmiddag, als de wedstrijd wordt beŽindigd, blijkt het resultaat inderdaad mager. Er is slechts ťťn karper van 14 kilo gevangen door team Limbo & Co uit Dongen. "Nadat de linkerzijde van de karper op de foto is gezet, gaat hij weer het water in. Karpers zijn net mensen, herkenbaar en uniek. Het kan dan zo zijn dat deze vis over een tijdje weer gevangen wordt. Wij weten dan hoeveel hij zwaarder geworden is," zegt Tom Verweij van HSV. De vismarathon is zondag vervolgens afgesloten met een barbecue. www.hsvdongen.nl

Bron: BN De Stem