Karperkrant.nl

Reddingsplan voor 'dood' meertje

donderdag 11 augustus 2011
WARMENHUIZEN - Er is een reddingsplan in de maak om het ’dode’ Heemtmeertje van Warmenhuizen tot leven te brengen. Een waterplan, dat voorziet in het verontdiepen van het meer, is nodig om de vissen weer een kans te geven.

Ruim een jaar terug, rond Pinksteren, stierf alle vis. Tonnen. Volgens veel inwoners en de vissers van weleer, omdat er restanten van een drugslaboratorium in het water zijn gekieperd.

Dat is niet bewezen. Maar het Hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier, dat watermonsters nam, sluit het ook niet uit. De ontzetting was groot bij hengelsportvereniging Langedijker Sportvisser e.o, dat het meertje beheert.Eerder dit jaar drong de vereniging er bij de gemeente op aan maatregelen te nemen. Een illegale dump valt in een afgelegen meer als dit moeilijk te voorkomen. Maar ook de diepte van het water is een gevaar voor de vis. Secretaris Nico Schuffelen: ,,Het meer meet vier en een halve hectare en is nu vijf en een half tot zes meter diep. Maar met twee hele diepe putten van acht tot negen meter.’’ En dat is gevaarlijk. Niet alleen vorig jaar, toen de vissen min of meer opgesloten raakten in bellen van ammoniak en zwavelwaterstof. Die ontstonden mede door een forse daling van de het zuurstofgehalte die in dit soort diepe gaten vaak ontstaat.

Vijf jaar terug was er ook al een catastrofe. Toen klutste een hevige storm als een enorme slagroomklopper dat zuurstofloze water door het hele meer. Ook toen stierf nagenoeg alle vis. Zo’n drie en een half duizend kilo. Schuffelen: ,,Wat we daarna uitzetten legde vorig jaar het loodje. Voordat we weer karper, snoekbaars en paling uitzetten, wat telkens zo tussen de vier en vijf mille kost, moeten die twee diepe gaten dicht. En het mooist zou zijn als het meer niet dieper is dan vier meter.’’

Het Waterplan van de gemeenten Harenkarspel en Langedijk en het Hoogheemraadschap is nog niet klaar maar gaat wel uit van het ontdiepen van het meer. Voor het schap kan het een mooie manier zijn om zonder opslagkosten van zijn baggerslib af te komen. In Harenkarspel wordt het plan nog dit jaar door college en raad behandeld.

Bron: Noord Hollands Dagblad