Karperkrant.nl

Veel haaien voor Zeeuwse kust

vrijdag 5 augustus 2011
De afgelopen tijd zijn er tientallen gladde haaien gezien voor de Zeeuwse kust. Volgens Sportvisserij Nederland worden de roofdieren sinds vorig jaar steeds vaker uit de Nederlandse wateren gevist.

Er is echter geen reden voor paniek. De gladde haaien zijn ongevaarlijk en kunnen zelfs ‘aaibaar’ genoemd worden. Ze hebben kleine tandjes en zijn er niet op uit om mensen op te eten. Ze hebben het voornamelijk op krabben en kreeften voorzien. Hoewel er dus niets te vrezen is, kunnen de haaien er wel afschrikwekkend uitzien. Zo hebben ze de beroemde haaienvin en zijn doorgaans zo’n 1.20 meter lang.


Een aangespoelde haai op het strand van de Dishoek (Zeeland)

Als u zelf een haai aan de haak wilt slaan dan kan dat. Er zijn speciale charterboten ingezet zodat particulieren op de dieren kunnen vissen. Wanneer een haai gevangen wordt, krijgt hij een merkje en wordt hij weer in zee teruggegooid. Zo onderzoekt Sportvisserij Nederland om hoeveel roofvissen het precies gaat en of ze zich hier ook voortplanten. Waarschijnlijk komen de haaien in Nederland terecht door de opwarming van het zeewater.

Bron: Hart van Nederland.nl