Karperkrant.nl

Blauwalg steekt de kop op

woensdag 3 augustus 2011
Elke zomer steken ze wel weer ergens de kop op. Die vervelende blauwalg die bij aanraking kan leiden tot huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten.

Waterschap Aa en Maas heeft giftige blauwalgen aangetroffen in de Bossche Ploossche Plas. De bacteriŽn kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Daarom adviseert het waterschap om ieder contact met water van deze vijver te vermijden. De gemeente plaatst waarschuwingsborden. Dat is onlangs gebeurd bij de IJzeren Vrouw.

Sinds 2009 onderzoekt waterschap Aa en Maas nieuwe methoden om blauwalg preventief te bestrijden. Volgens het waterschap komen de voedingstoffen voor blauwalgen onder meer in het water via lokvoer van sportvissers, brood, eenden- en hondenpoep. Daarom vraagt het waterschap om het gebruik van lokvoer bij sportvisserij te minimaliseren, eenden niet te (over)voeren en honden niet in de nabijheid van het water te laten poepen, zodat voedingstoffen niet in het water terechtkomen.Wanneer de zonintensiteit afneemt en het water weer afkoelt door bijvoorbeeld regen neemt de hoeveelheid blauwalg af.

Op meerdere plekken in Nederland vind je momenteel Blauwalg. Zo ondervind ook de Bemmelse waard momenteel erg veel last.

Wil je meer weten over blauwalgen? Klik hier