Karperkrant.nl

Bijzonder wild vissen!

donderdag 28 juli 2011
Hij snelt naar zijn hengel om de vis binnen te halen. Voorzichtig, niet te snel, anders is hij misschien weg. Met een net wordt het dier op het droge geschept. Het is een foto waard, het beest is groter dan verwacht.

Dan voorzichtig weer terugzetten. Plons, daar gaat ķe. De visser gooit zijn lijntje opnieuw uit. En maar weer staren, tot de dobber opnieuw verdwijnt. De jacht is mooier dan de vangst.

Vissen is beleven, een proces waarbij het jachtinstinct 'getriggerd' wordt. Dat is althans de filosofie van Gerwin Leus en Nicole Groothuis aan de Hondenveldsweg in Reutum. Zij openden vorige week WILD, een visvijvercomplex aan de Hondenveldsweg in Reutum. De naam WILD representeert de filosofie van Gerwin en Nicole.

Sportvissers kunnen hun lijntje uitleggen in een van de vier vijvers en vissen op forellen, karpers, steuren, Europese meervallen en gestreepte zeebaarzen. Met name die laatste soort is een bijzondere, vertelt Gerwin. "De gestreepte zeebaars, ook wel striper genoemd, komt nergens anders in Nederland voor. Deze vis heb ik met een ontheffing van de overheid, zelf gekweekt. Er is uit het hele land al interesse getoond om hier op de striper te komen vissen."

Gerwin kent de wereld van de sportvisserij op zijn duimpje. Hij studeerde visteelt en visserij in Wageningen, werkte drie jaar op een palingkwekerij en Friesland, en is nu alweer een aantal jaar actief voor een bedrijf dat gespecialiseerd is in visvoeders voor de teelt. "Mijn achtergrond is vis. In 2005 kregen we de mogelijkheid om op deze plek visvijvers te realiseren. Een droom."

Behalve de sportvisserij willen Gerwin en Nicole hun kennis over vissen ook doorgeven door een educatief traject op te zetten. "Voor basisscholen ontwikkelen we een programma waar de kinderen leren over vis en sportvisserij. De les wordt afgesloten met een uurtje vissen. We hopen daarmee in het najaar te beginnen. Kinderen leren niet alleen hoe ze een vis moeten vangen, maar we willen ze ook bijbrengen hoe ze bewust en respectvol met natuur omgaan", vertelt Nicole. Het zo diervriendelijk omgaan met de vissen is een van de speerpunten. "Vissen moeten direct weer teruggezet worden en we hanteren maximum afmetingen voor haken. Vissen voor consumptie, zoals de forellen worden direct gedood, zonder ze een hele tijd op het droge te laten spartelen."

Daarnaast biedt WILD arrangementen voor volwassenen aan. Voor bijvoorbeeld bedrijven die brainstormsessies willen doen in een natuurlijke omgeving, en deze af willen wisselen met ontspannen hengelen. Of voor familiefeestjes, of andere uitjes.

Voor het project ontvingen Gerwin en Nicole een subsidie van het Nationaal Landschap Noordoost Twente. "Zij vinden dat dit project een goede manier is om het platteland levend te houden en economisch te versterken."

Meer informatie over de visvijvers van Gerwin en Nicole is te vinden op www.bijzondervissen.nl.
Of doe mee aan de game en win een gratis arrangement!

Bron: Twentsche Courant