Karperkrant.nl

Roelof schut deelnemer op WK Karpervissen

woensdag 20 juli 2011
Roelof Schut, docent aan de Sportvisacademie Zwolle van De Groene Welle, heeft zich geplaatst voor het wereldkampioenschap karpervissen. Die wedstrijd speelt zich af van 5 tot en met 12 september aan het Franse meer Lac de Madine.

 Aan de oevers van het meer van 1100 hectare strijden 260 deelnemers om de wereldtitel. Op dit moment is Schut al volop bezig met de voorbereidingen. Het materiaal, zoals hengels, aas, boot, elektromotor worden gecheckt, de strategie bepaald en een aaskeuze gemaakt. Schut: ‘De voorbereiding is het halve werk, je moet namelijk aan alles denken. Want wat als het slecht weer wordt of juist erg warm? Welk materiaal neem je dan mee? Elke dag ben ik met het wereldkampioenschap bezig.’

Wanneer Schut op 3 september naar Frankrijk afreist, treft hij daar kandidaten uit onder andere Zuid-Afrika, Japan, Verenigde Staten, Rusland en alle Europese landen. In de wedstrijd gaat het om het zoveel mogelijk karpers vangen. De karpervisser die het meeste gewicht bij elkaar vangt is wereldkampioen.

Roelof Schut is sinds 2010 docent aan de Sportvisacademie Zwolle van De Groene Welle. Tevens is hij hoofdredacteur van Spiegel Magazine, het karpermagazine. Daarnaast publiceert Schut al twintig jaar artikelen en verhalen over onder meer de karpervisserij. Schut: ‘Ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt. Professioneel bezig zijn met sportvissen is altijd mijn jongensdroom geweest. Per week vis ik twee tot drie nachten. Het is een heerlijk gevoel als je aan de waterkant bent; de vrijheid, de spanning en de mogelijke vangst van een reuzenkarper. Het lesgeven aan jonge sportvissers is schitterend om te doen. Niet is leuker dan kennis en ervaring overdragen die van groot belang is voor het toekomstige beroep van de nieuwe generatie sportvissers.’

Aan Sportvisacademie Zwolle, die in 2010 is gestart, zijn bijna tachtig studenten ingeschreven; in september gaat de tweede lichting van start. Sportvisacademie Zwolle werkt nauw samen met Sportvisacademies Alkmaar en Gorinchem.

Bron: de stenor