Karperkrant.nl

Bijna gedaan met de Tonijn

donderdag 14 juli 2011
Vijf van de acht soorten tonijn in onze oceanen staan op het punt uit te sterven. Als er geen onmiddellijk wereldwijd vangverbod komt, is hun lot nu al bezegeld. De drie andere soorten doen het niet veel beter.

De International Union for the Conservation of Nature (IUCN) schrijft dit in een rapport waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het gerenommeerde blad Science. De kans dat supermarkten in 2020 nog tonijn verkopen is, als er niet snel iets verandert, klein volgens de IUCN.

De visserij van de soorten blauwvintonijn staat volgens het rapport op instorten. De kans op herstel is minimaal, want blauwvintonijnen leven lang en planten zich pas op latere leeftijd voort. Deze soort tonijn is nu al een peperdure delicatesse die voornamelijk door Japanners wordt opgekocht en gegeten. Onlangs werd op een visveiling 300.000 euro neergeteld voor één blauwvintonijn.


Japanners zijn 'grootverbruikers' van Tonijn

Met de grootoogtonijn, geelvintonijn en albacore, de soorten die veelal in onze winkelkarretjes en tussen onze salades en sandwiches belanden, gaat het niet veel beter. Als er niet onmiddellijk een quotum wordt ingesteld voor de vangst van deze soorten is het tegen 2020 gedaan.

IUCN
De IUCN is een internationaal samenwerkingsverband dat zich bezig houdt met natuurbehoud en het verantwoord gebruik van natuurlijke middelen. Er zijn 84 landen bij aangesloten en ongeveer 900 NGO's op het gebied van natuur- en milieubescherming en duurzaam beheer van ecosystemen. Daarnaast werken meer dan 11.000 wetenschappers binnen de IUCN-commissies.

Bron: De Volkskrant