Karperkrant.nl

De kick van karper

vrijdag 24 juni 2011
De karperkoppelwedstrijd werd dit jaar voor het vijfde achtereenvolgende jaar georganiseerd door hengelaarvereniging Ons Vermaak en is één van de grootste karpervangstwedstrijden van Nederland.

Cor van 't Zand. "Als klein jochie ving ik hier aan het Noorddiep mijn eerste karper, nu geef ik het virus door aan mijn zoon." Dat 'virus' weet de laatste jaren steeds meer mensen te trekken: telde de vereniging vijf jaar geleden nog zevenhonderd leden, nu hoopt Ons Vermaak voor 2012 het tweeduizendste lid te verwelkomen.Dit komt deels door het nieuwe gemeentebeleid, maar volgens Voorzitter Renko van Bodegraven is er binnen de organisatie ook veel veranderd: het bestuur is verjongd, er is meer toezicht op illegale visserij en de visvijver wordt jaarlijks weer aangevuld met 150 kilo aan jonge karpervissen. "Gedurende tien tot vijftien jaar is dit niet gebeurd, met als gevolg dat er nu veel oude karpers in de viswateren zitten. Nu zwemmen er in het Noorddiep zo'n 300 tot 350 karpers. Door het aanvullen hopen we komende jaren dit aantal te behouden."

Educatie en dierenwelzijn is de laatste jaren belangrijker geworden. Zo is er een jeugdcursus voor elf- en twaalfjarigen waarbij op drie woensdagmiddagen de fijne kneepjes van het vissen wordt uitgelegd, met als beloning een diploma en vispas. "Tijdens de cursus wordt er onder andere uitleg gegeven over hoe de karper zorgvuldig te behandelen. We gebruiken speciale matten zodat de schubben van de karper niet beschadigen, weerhaakloze haken, speciale verzorgingsetjes voor de karper en grote schepnetten. De dieren lijden zo min mogelijk."

Ons Vermaak organiseert ook wedstrijden voor forel-, witvis- en snoekvangst, maar vissen op karper blijft voor de meeste visliefhebbers toch speciaal. "De karper is als de bodybuilder onder de vissen", zegt Van 't Zand. "De strijd met zo'n beest geeft een enorme kick. Het geritsel in het riet, de toenadering van de karper naar het aas toe en de dobber die plots ondergaat: mijn hartslag schiet dan omhoog naar 180 slagen per minuut."

Het einde van de ochtend nadert, de groene visserstentjes worden her en der al ingepakt. De totale vangst van afgelopen nacht was mager: zeventien karpers, waarvan vijf spiegelkarpers. De winnaars van deze vijfde karperwedstrijd, Raymond de Vries en Robert Zweb, hadden afgelopen nacht drie keer beet: in totaal goed voor zo'n 44 pond. De jongens lijken moegestreden: met vier uur slaap op het stretchbed was de nacht dan ook kort. Toch leven de ogen van de jongens weer op als het over karpervissen gaat. "Wekenlang hebben we naar deze wedstrijd uitgekeken", zegt De Vries. "Waar dat enthousiasme vandaan komt? Niet te zeggen. Onze vriendinnen kijken ons altijd raar aan als we in onze vieze kloffies, stinkend naar vis, weer thuis komen. Maar de kick van een karper aan je haak maakt alles goed."

Bron: Stenor