Karperkrant.nl

Karpervissen en het weer

maandag 14 maart 2011
Elke keer als je gaat vissen ben je overgeleverd aan de weergoden. De invloed van het weer is de belangrijke factoren die negen van de tien keer een bepaald of een sessie succesvol is of niet.

Elke keer als je gaat vissen ben je overgeleverd aan de weergoden. De invloed van het weer is de belangrijke factore die negen van de tien keer een bepaald of een sessie succesvol is of niet.

De invloed van het weer op karper
Karpers zijn koudbloedige dieren en reageren daarom extra snel op veranderingen in watertemperatuur. Is het water warm, dan zal zijn spijsvertering sneller werken dan wanneer het water waarin hij zwemt koud is. Ditzelfde verhaal gaat op voor het zuurstofgehalte in het water.

In bijna alle gevallen zijn er delen te vinden in het te bevissen water die of zuurstofrijker zijn of sneller zijn opgewarmt etc. Plaatsen waar bijvoorbeeld een klein riviertje of beekje in uitmond in een meer zijn altijd zuurstofrijker dan andere plekken.

Na een fikse regen- of onweersbui maak je vaak goede kans op aanbeten. Omdat het water door de regen weer een zuurstof-boost heeft gekregen gaat de vis vaak direct over tot azen. Wanneer je na een flinke droogte tijdens het vissen met zo'n bui te maken krijgt kun je vaak waanzinnige vangsten doen!


Onweer kan spectaculaire beelden opleveren!


Hetzelfde geld voor waterplanten. Waterplanten voeden het water met zuurstof en bieden vis nog eens een hoop voedsel in de vorm van kleine diertjes en plantjes.

Plaatsen die wat ondieper zijn en langer van het licht van de zon genieten zijn simpelweg sneller opgewarmd en dus goede plaatsen om een stek aan te maken. Dit zijn vaak topstekken in de ochtend en avonduren, als de zon nog maar een klein deel van het viswater verlicht.


Koude perioden
Is het koud, dan beweegt een karper heel weinig. Hij heeft dan ook weinig voedsel nodig en zal hooguit op een paar 'voor hem geschikte' momenten de moeite nemen om het weinig beschikbare voedsel te zoeken. Je komt hem in de koudere perioden tegen bij de beschutting van duikers, in de buurt van dode waterplanten en open water. Zoet aas schijnt juist in de koude periode van het jaar een zeer doeltreffende keuze te zijn. Wanneer je ze hebt gevonden zijn ze in de winter vaak verbazingwekkend goed te vangen. Penvissen is dan een zeer geschikte methode om instant te vissen. Het onderstaande filmpje geeft hier een goed beeld van!