Karperkrant.nl

Spiegel uitzet in Lelystad

maandag 28 februari 2011
Op zaterdag 19 februari werden de eerste 164 spiegelkarpers uitgezet door de karpercommissie van de Hengelsportvereniging Lelystad. De vissen werden vooraf gewogen en gefotografeerd om daarna de vissen ook te kunnen monitoren.

De bijzondere vissen zwemmen nu allemaal in de Lelystadse wateren. Er was een grote opkomst van karper- en hengelsportliefhebbers om te komen kijken en te helpen. De tweejarige vissen werden met de grootste zorg gewogen, gearchiveerd en op de foto gezet. Spiegelkarpers hebben stuk voor stuk een uniek schubbenpatroon, vergelijkbaar met een vingerprint. Hierdoor zijn ze goed te volgen in hun verdere leven. Zo kan, wanneer een spiegelkarpers teruggevangen wordt, bekeken worden welke route ze hebben gezwommen (gezien vanaf het uitzetpunt) en of ze goed gegroeid zijn. Dit is met name nuttig voor bijvoorbeeld de gemeente om te zien of het water ecologisch gezond is en blijft.

De laatste jaren zijn de Lelystadse grachten gebaggerd, hierdoor is ruimte ontstaan voor verbetering aan het ecosysteem. Er wordt in minimale en gecontroleerde hoeveelheden (twee stuks van gemiddeld 2 kg/ per hectare) uitgezet. Omdat sportvissers graag wat meer variatie zouden willen zien in het huidige karperbestand en de jeugd ook graag op karper vist, was dat de aanleiding om te kijken naar mogelijkheden voor het uitzetten van zogenaamde ‘projectspiegelkarpers’.
Dit was wel nodig aangezien de laatste uitzetting stamt uit de periode dat de stad werd opgebouwd. Het project is door de gemeente goedgekeurd en gedeeltelijk gefinancierd. Mocht iemand een spiegelkarper vangen in Lelystad, dan wordt een foto met vangstgegevens op prijs gesteld. Deze kan worden gestuurd naar karpercommissie@hotmail.com