Karperkrant.nl

Grote vissterfte Liniedijk

maandag 31 januari 2011
HOOFDDORP - Meerdere bewoners van de Eigenhuisstraat, Boekelstraat en Ramaerstraat hebben alarm geslagen wegens een grote vissterfte in de sloot achter hun woningen, het zogeheten Achterkanaal. Sinds een paar dagen drijven daar tientallen grote karpers,Het Achterkanaal ligt aan de noordzijde van de Linie- of Geniedijk en loopt door de hele polder. De vissterfte is echter alleen zichtbaar in het deel tussen de Hoofdweg en de Kruisweg, ter hoogte van Het Oude Buurtje. Voor de kenners van de geschiedenis van Hoofddorp: de vissen drijven vooral rond bij de restanten van het Dr. Nanningabad.

Vorige week kwam al de eerste melding binnen van ronddrijvende vissen, deze week kwamen er nog twee bij. Alle meldingen betroffen grote dode vissen en één van de bewoners had het zelfs over meer dan 50 dode dieren als paling, snoek (ongeveer 100 cm, zie foto), karper en brasem. Hij schatte de dieren tussen de 50 en 90 centimeter. "Allemaal grote vissen dus en geen kleintjes", voegde hij er nog aan toe. Over een oorzaak konden de bewoners alleen maar gissen, één van de bewoners dacht zelfs aan vergiftiging.

Een telefoontje richting gemeente maakte veel duidelijk. Volgens een woordvoerder was al bekend dat er vissen dood in de sloot dreven en dat de doodsoorzaak gezocht moet worden in een natuurlijk fenomeen. "Het betreft hier een ondiep gedeelte in de sloot. Door ijsvorming zaten de vissen eronder vast en leefden tijdelijk van de zuurstof die de planten afscheiden. Door de sneeuwval werd het donker en stopten de planten daarmee. De vissen zijn dus gestorven aan zuurstoftekort." Over eventueel weghalen van de kadavers kon hij alleen aangeven dat dat de taak is van het hoogheemraadschap van Rijnland. Het water valt onder hun beheer.

Dat het vooral grote vissen betreft en nauwelijks kleine vissen heeft alles te maken met de diepte van de sloot. Of deze vissterfte ook elders voorkomt in de polder is niet bekend.

Het hoogheemraadschap was nog niet bereikbaar voor een reactie.

Bron: Hoofdorpse Courant