Karperkrant.nl

Vissoep nu helder

donderdag 20 januari 2011
KAMPEN - Wie vanaf nu een hengeltje wil uitwerpen in de belangrijkste viswateren van Kampen heeft straks alleen nog de nieuwe Kamper Visvergunning 2011 nodig.

Vissen zonder vergunning mag, maar alleen binnen de bebouwde kom en met één hengel. En wie wil vissen in een bootje op de IJssel heeft genoeg aan een kleine VISpas à 13 euro. Na een laatste overleg maandagavond is dat volgens wethouder Martin Ekker de actuele stand van zaken rond de visrechten in Kampen. De afgelopen weken was er veel om te doen, waarbij volgens Ekker ook de nodige misverstanden circuleerden. Hij steekt daarvoor de hand in eigen boezem. "Nadat hengelsportvereniging Ons Vermaak op haar website de overdracht van de gemeentelijke wateren meldde, liepen we qua informatievoorziening steeds achter de feiten aan. Hopelijk hebben we ze nu ingehaald." Met de Kamper visvergunning 2011 mag gevist worden in onder meer de IJssel, het Kattendiep, het Ganzendiep, de Goot, het Noorddiep, het Flevokanaal een flink aantal kolken en alle wateren in de bebouwde kom. Er mag binnen de vergunning met maximaal twee hengels gevist worden en de visser is automatisch lid van Ons Vermaak.

De verschillen die vroeger bestonden tussen de verschillende vergunningen - en die volgens Ekker nogal eens voor onterechte bekeuringen zorgden - zijn vervallen. Er is één vergunning met voor alle viswateren dezelfde voorwaarden. Zo geldt nu bijvoorbeeld in alle viswateren dat aal, karper en graskarper niet mogen worden meegenomen. "Ik hoor nu geregeld dat de vis bijna tegen de kade opzwemt, maar dat is niet het geval. Het is goed dat we landelijk in de pas lopen." De nieuwe vergunning kost 43,50 euro. Kinderen tot 14 jaar betalen 13 euro en 65-plussers 37,50. De Kamper wateren worden overigens niet landelijk ingebracht, hetgeen betekent dat toeristen een Kamper visvergunning moeten aanschaffen. Voor hen zijn er ook dag- en weekvergunningen verkrijgbaar.

Meer info: kampen.nl en hvonsvermaak.nl