Karperkrant.nl

Meerval gevonden

woensdag 5 januari 2011
Vogelaars zijn op de voorlaatste dag van vorig jaar op een meerval van bijna twee meter gestuit. Het dier lag in een drooggevallen geul aan de zeezijde van de Haringvlietsluizen bij het Zuid-Hollandse Goerree-Overflakkee en leefde nog.

Dat meldt Stichting Ravon woensdag op de website natuurbericht.nl. De meerval is de grootste Nederlandse zoetwatervis. De dieren komen normaal niet voor aan de zeezijde van het Haringvliet, omdat het water daar te zout is.

De stichting die zich inzet voor de bescherming van reptielen, amfibieŽn en vissen denkt dat de meerval aan de zeezijde is terechtgekomen tijdens het afvoeren van zoet rivierwater uit het Haringvliet naar de Noordzee. Hiertoe worden de sluizen twee keer per dag geopend. De gigantische meerval is waarschijnlijk tussen de sluizen door geglipt.


Teruggebracht

Andere voorbijgangers hebben het dier later op de dag met een net teruggebracht naar het water van de zee. Het was volgens de stichting beter geweest als het dier in zoet water was teruggezet. De kans is klein dat de meerval overleeft in het zoute water.

Meervallen worden de laatste jaren steeds vaker in Nederlandse rivieren aangetroffen, maar zo groot als dit exemplaar zijn ze bijna nooit.

aldus Nu.nl

De vis zal dit waarschijnlijk niet overleven. Zout water trekken ze al slecht, en de weg terug vinden naar zoet water is al helemaal een pittige klus. Al met al zien we steeds meer meldingen van echt grote meervallen in Nederland wat toch een prettige gedachte is voor de toekomst!