Karperkrant.nl

Ophef over Vispas

dinsdag 4 januari 2011
KAMPEN; - Er is nog veel onduidelijkheid rond de nieuwe regeling voor sportvissers in Kampen, erkent wethouder Martin Ekker.

Het is een misverstand dat je daarvoor nu een dure vergunning nodig hebt. De kleine visakte die je hiervoor moet hebben, is ook nog gewoon te koop bij de VVV en dierenwinkel Korteschiel aan de Voorstraat."

Wel verandert er het een en ander voor de wat meer 'gevorderde' sportvissers. "Wie bijvoorbeeld met twee hengels in een roeibootje op de IJssel wil gaan 'snoeken', vissen op roofvissen als snoek en paling, gaat wel meer betalen."

De gemeente heeft vanaf 1 januari dit jaar haar viswateren overgedragen aan hengelaarsvereniging Ons Vermaak. Daarmee vervalt ook de gemeentelijke vergunning, die 12,95 euro kostte en waarmee je een hengeltje kon uitgooien in onder meer een flink deel van de IJssel, het Ganzendiep, Vossemeer, Ketelmeer en een aantal kolken. In plaats daarvan moeten sportvissers nu veertig euro neertellen voor de Vispas via Ons Vermaak. Net als voor de rest van sportvissend Nederland - op Maastricht na - geldt. Maar nogal wat Kampenaren voelen zich voor het blok gezet, zo blijkt uit de vele reacties naar aanleiding van eerdere berichtgeving. De communicatie hierover had beter gekund, maar toch heeft de wijziging volgens Ekker meer voor- dan nadelen. Zoals een beter beheer van de visstand en betere controle. "Eerder konden mensen hier voor 12 euro onbeperkt snoekbaars en paling 'stropen'. Of kon iemand die elders door een vereniging was geweigerd als lid, gewoon hier komen vissen."

Bron: De Stenor