Karperkrant.nl

Heel Kampen in de VISpas!

vrijdag 31 december 2010
Relaxt toch eigenlijk he die VISpas? En het wordt er alleen maar beter op want vanaf 1 januari vervalt de gemeentelijke vergunning en mag je dus in heel Kampen lekker vissen! Toch is niet iedereen daar blij mee..

KAMPEN - Wie straks nog sportief wil vissen in de Kamper wateren, moet vanaf 1 januari aankloppen bij hengelaarsvereniging Ons Vermaak.

Vanaf die datum vervalt namelijk de speciale gemeentelijke visvergunning, die toegang gaf te hengelen met één of twee gewone hengels (of één speciale hengel) in onder meer een flink deel van de IJssel, het Ganzendiep, Vossemeer, Ketelmeer en een aantal kolken. Deze wateren worden toegevoegd aan de verenigingslijst van Ons Vermaak. Volgens wethouder Martin Ekker komt hiermee een einde aan de versnippering, die altijd voor een boel onduidelijkheid zorgde.

Kampen is, samen met Maastricht, namelijk de enige gemeente in Nederland die nog eigen visrechten heeft. "Kampen was wat dat betreft een Walhalla voor de sportvisser", legt Ekker uit. "Het stond wijd en zijd bekend als dé plek waar je goedkoop op bijvoorbeeld paling en snoekbaars kon vissen. Het had ook een aantrekkingskracht tot minder frisse lieden, viscriminelen noem ik ze, die elders niet meer terecht konden. Daar moest wat aan gedaan worden, zeker als je bedenkt dat sommige vissoorten het moeilijk hebben."


Secretaris Erik Jager van Ons Vermaak is in zijn nopjes met het besluit. "Het wordt er allemaal een stuk helderder van. Zeker voor onze 1300 leden. Zij hoeven de 12,95 voor de gemeentelijke pas niet meer te betalen en krijgen zo meer water voor minder geld. Voor de niet-leden lijkt me de veertig euro die wij vragen voor een vergunning niet onoverkomelijk. Bovendien: wij zijn aangesloten bij sportvisserij Nederland, het leeuwendeel van de contributie wordt zo besteed aan het behoud van de visstand."

De 'onafhankelijke' sportvissers denken daar toch een tikkie anders over. "Ik wil helemaal geen lid worden van een vereniging", fulmineert bijvoorbeeld Melle ten Hove. "We gaan fors meer betalen. Mijn vrouw en ik vissen allebei, dus dat is dikke zestig euro per jaar meer."

Sportvisser Jan Pol begrijpt het besluit niet helemaal. "Twee jaar geleden was de gemeenteraad nog zo trots op haar eigen viswateren. En nu staan we opeens voor een voldongen feit. Het lijkt allemaal wel in stilte beklonken."

Ekker erkent dat de communicatie wel wat beter had gekund. "Het heeft te maken met de overdracht van de portefeuille van Boerman op mij. Verder zijn er nog wat haken en ogen aan de technische uitvoering. Waar kan bijvoorbeeld de sportvisser uit Duitsland in het weekend terecht? Ik beloof dat we begin januari met alle partijen om tafel gaan zitten. Daarna gaan we alles helder op een rijtje zetten."