Karperkrant.nl

Duizenden vissen sterven

maandag 22 november 2010
Naast enkele mensen hebben vele tonnen vis het leven gelaten na de overstromingen bij onze zuiderburen. Er was pas een berg vis uitgezet in het kanaal tussen Brussel en Charloi, dat maakt het nog eens extra zuur..


Flinke overstromingen hebben mens en dier het leven gekost

De voorbij overstromingen kosten ironisch genoeg het leven van duizenden vissen. In het Waals-Brabantse Ittre stortte een aangetaste dijk van het oude kanaal Brussel-Charleroi in. Daardoor kwam een deel van dat kanaal, dat speciaal voor sportvissers werd uitgezet, droog te staan.

Sinds de ingebruikname van het hellend vlak van Ronquières in 1968 wordt een deel van het historische kanaal tussen Brussel en Charleroi niet meer gebruikt voor scheepvaart. Wandelaars en vissers kunnen langs het oude kanaal des te meer hun hartje ophalen. In Virginal bij Itter werd de kanaaldijk vorige week echter zwaar aangetast. Vlakbij ligt de Senette, een waterloop die vorige week buiten haar oevers trad. Door die overstroming werd een deel van de oude kanaaldijk weggespoeld.

Afgelopen vrijdag is de dijk deels ingestort. Een van de watertrappen van het oude kanaal liep daardoor zo goed als leeg. Het water liep terug naar de lager gelegen Senette, die weliswaar niet opnieuw overstroomde. Het gevolg is wel dat de tonnen vissen die in het oude kanaal waren uitgezet massaal sterven. (belga/svm)

Bron: HLN.be