Karperkrant.nl

Steun Sjoerd!

woensdag 20 oktober 2010
ZWOLLE - Dus je heet Sjoerd van Karperen en je gaat nog wel eens vissen. Dan doe je dat natuurlijk op karpers. Maar als je daar nu een echt zinvolle bezigheid van wilt maken, verbind je er een goed doel aan. En dat is precies wat Sjoerd van Karperen uit

Zwolle deed. Van 18 tot en met 24 oktober zit hij -dag en nacht- bij een watertje aan de Oldeneelalee, vlakbij de spoorbrug.


Een groen koepeltentje om in te slapen, een groene visstoel vlakbij zijn hengels. Een vangnet in de aanslag om gevangen karpers te vangen en een speciaal matje om de gevangen vissen van de angel te bevrijden. En dat alles voor het goede doel: Kika.

"Ik heb zelf een zoontje van tweeëneenhalf", vertelt hij. "En gelukkig is hij gezond. Maar als je dan verhalen van anderen hoort, besef je ineens hoe goed je het hebt." En dus bedacht zijn vrouw deze actie. Vissen voor een goed doel. Gesponsord. "Ik ben vorige week door heel Zwolle-Zuid langs alle bedrijven gegaan om ze te vragen me te sponsoren. En de animo daarvoor was hartverwarmend."

Naast een reeds toegezegd bedrag van 1375 euro, sponsorde Reclameburo Kleine een groot rood spandoek, mét de tekst 'Vissen voor Kika', kreeg hij een slaapzak van Riks Hengelsport ("Want ik moet natuurlijk wel fatsoenlijk kunnen slapen.") en De Boillieboer steunde hem met 25 kilo boillies; het voer waarmee hij de karpers probeert happig te maken op de angel.

Maar Van Karperen durft groter te dromen. "Er wonen 120.000 mensen in Zwolle. Als we de kleintjes niet meetellen, zijn er nog 80.000 mensen over. Als die nu allemaal een euro geven, is dat een immens groot, mooi bedrag voor Kika. Dan is het niet alleen mijn actie, maar van de hele stad."

En hoewel het een actie van niks lijkt voor de leek, komt er nog best wat bij kijken. "Ik had eigenlijk de voerplek moeten opbouwen, door er al een paar keer per week langs te gaan en vast de karpers te voeren. Maar ik kond de boillies pas zaterdag ophalen. En 25 kilo boillies is echt heel veel. Dan gooi ik er ook nog wat maïs bij. Als die karpers niet bijten, hebben ze qua voedsel in elk geval de tijd van hun leven."

Dat heeft hij zelf ook. "Dit doe ik normaal ook niet zo lang achter elkaar hoor", zegt hij. "Meestal ga ik maar een paar uur vissen. Als ze dan niet bijten, ga ik weer naar huis." Hij heeft er de tijd voor, sinds hij werd afgekeurd voor werk. "Ik ben geopereerd geweest aan mijn knie en voor een hernia en heb hartproblemen gehad." Is dit dan wel gezond? "Het is heel ontspannend. Hier zitten, met die hengels en het vissen bezig zijn. In de buitenlucht. Ik mis mijn vrouw en kind nu wel, maar gelukkig ben ik dicht bij huis. Mijn vrouw komt ook elke dag even langs met mijn zoontje."

Wie de actie van Sjoerd van Karperen (financieel) wil steunen, kan hem mailen naar vankarperen@telfort.nl

Bron: De Stenor