Karperkrant.nl

Barbeel laat zich niet zien

maandag 4 oktober 2010
ZUTPHEN - Of het is dramatisch gesteld met de barbeelstand, of de karperachtige vis had geen zin om te bijten. Hoe het ook zij, bij een gisteren gehouden viswedstrijd aan de IJssel liet de barbeel zich niet of nauwelijks zien.

In totaal werden er drie exemplaren op het droge gehaald. Toch waren er 74 sportvissers, die in koppels opereerden, op de wedstrijd afgekomen. Die vond in Deventer en in Zutphen (Hovense kant) plaats. Maar ze visten bijna allemaal achter het net. 

Drie koppels wisten een exemplaar te verschalken. Jan Wildemans en Jeroen Kastelein haalden de grootste, 73 centimeter, uit het water, dus zijn zij, voor zover je daarvan kan spreken, winnaar geworden. Het doel van de wedstrijd, georganiseerd door Sportvisserij Nederland, is om een beter beeld van de barbeelstand te krijgen. Of dat met deze wedstrijd gelukt is, is twijfelachtig. "Waar het aan ligt? Geen idee, misschien wel het mooie weer. Normaal worden in IJssel en Waal, vooral bij de kribben, veel barbelen gevangen. Vorig jaar haalden sommige koppels twaalf stuks in een uurtje tijd naar boven, aldus Pieter Beelen van Sportvisserij Nederland.

Bron: de Stenor