Karperkrant.nl

Karpervissen is booming!

vrijdag 1 oktober 2010
Karpervissen is helemaal terug van weggeweest. De eerste open dag van de jonge Karperclub Nederland rond de visvijvers aan de Landmansweg trok zaterdag honderden bezoekers. Uit een forum op internet is de club vier jaar geleden ontstaan.

"We hebben de handen vol aan een site die zo'n 3000 leden telt", legt Wiebrand Dragt uit Hoogeveen uit. "We hebben toen de Karperclub Noord opgericht maar na een jaartje moesten we Noord veranderen in Nederland." In zijn woonplaats organiseerde hij vorig jaar de eerste karperdag in en bij een winkel. "Maar we hadden er geen visvijver. Dit is een ideale plek.""Deze sport is zo booming dat we de jeugd graag voorlichting willen geven", legt Ramon Ruijs uit Darlerpeel bij Coevorden. "Als je een karper vangt leg hem dan op een speciale onthakingsmat zodat hij zo min mogelijk stress krijgt. Je wilt het dier natuurlijk nog een keer vangen wanneer het veel groter is. Een karper kan wel veertig jaar leven. Maar door veel stress sterft het dier."


Karpervissen is een spel tussen jager en prooi. "Een karper is best slim", vertelt Cyril Boermans uit Denekamp die net de eerste karper (77 cm en 18 pond) van deze dag uit de visvijver haalde. Hij heeft minstens vijf soorten voer naast zijn tent liggen. "Geluk moet je af dwingen. Hier dier bijt niet zomaar. Het haakje moet onzichtbaar zijn en de karper mag er geen angst bij hebben. En wanneer je er één vangt zwemt het dier onmiddellijk naar de takken in het water om het snoer vast te sjorren. Nee, je moet echt een hele strategie uitdenken wil je zo'n vis naar boven halen." Cyril Boermans vist al 22 jaar.

"Als je niets vangt na een paar uur moet je kiezen voor een andere aanpak. Ander aas. Want als het een negatief gevoel heeft bij een bepaald soort voer, dan bijt het dier beslist niet." De vissers zijn dit al de dressuur gaan noemen.

Bron: http://www.tctubantia.nl/