Karperkrant.nl

Alg zorgt voor visstefte

maandag 13 september 2010
OISTERWIJK - Waterschap De Dommel wil met Natuurmonumenten en De Sportvissers om de tafel om te kijken wat er gedaan moet worden aan het zuurstofgehalte in het Kolkven.

Dat daalde afgelopen weekend tot 10 procent blijkt uit metingen van De Dommel. De vissers, die het visrecht op het ven van Natuurmonumenten huren, schakelden Waterschap De Dommel in toen bleek dat duizenden visjes aan het wateroppervlak naar lucht hapten. Zondag werd de brandweer ingeschakeld om water uit het ven op te pompen en terug te spuiten om zo zuurstof terug te krijgen. Met de vissterfte valt het volgens Schilders erg mee.

De grote hoeveelheid algen in het voedselrijke ven is oorzaak van het probleem, zegt een woordvoerster van het waterschap. "In het najaar echter vindt er geen productie maar alleen afbraak van algen plaats. Hierdoor dalen de zuurstofconcentraties en nemen ze overdag niet meer toe. Een paar donkere dagen zijn voldoende om een volledige sterfte van algen te veroorzaken. Zaterdag was net zo'n broeierige dag na een aantal slecht weer dagen. Een verhoogde temperatuur op deze dag kan net die extra dip zijn waardoor het zuurstofgehalte voor vissen niet meer voldoende is. De kleintjes gaan vaak eerder omdat deze extra gevoelig zijn voor een laag zuurstofgehalte."

Bron:  Brabants Dagblad.