Karperkrant.nl

Botulisme en blauwalg

donderdag 29 juli 2010
CULEMBORG - Waterschap Rivierenland wijst erop dat in drie gemeenten in het rivierengebied botulisme voorkomt. Dit is een vergiftiging die dodelijk is voor waterdieren. Het gaat om de gemeenten Giessenlanden, Zaltbommel en Leerdam.

Het type botulisme dat is vastgesteld, vormt geen gevaar voor de gezondheid van mensen. Daarnaast is in de gemeenten Hardinxveld-Giessendam, Alblasserdam en Wijchen blauwalg geconstateerd.

Botulisme en blauwalg kunnen ontstaan in een periode met hoge temperaturen. Botulisme is een vorm van vergiftiging en wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie wordt actief in ondiepe wateren waarin de temperatuur boven de 20į Celsius uitkomt. De bacterie produceert dan een zenuwgif dat verlammend werkt op spieren van vissen en watervogels. Kadavers van deze dieren zijn dan weer een bron van besmetting en moeten snel worden opgeruimd. Bij blauwalg is er sprake van bacteriŽn die eruit zien als wieren. Zij produceren giftige stoffen die bij inname schadelijk kunnen zijn. Water dat hiermee is besmet ziet er blauw-groen uit. Drijvend aan het oppervlak vormt blauwalg een laag die op olie lijkt.

Maatregelen
Waterschap Rivierenland, verantwoordelijk voor de waterkwaliteit in het rivierengebied, neemt de aanpak van botulisme en blauwalg op zich. De verwachting is dat beide verschijnselen vanzelf verdwijnen zodra het minder warm wordt. Er zijn geen maatregelen die het waterschap tegen botulisme kan ondernemen. Op plekken waar blauwalg is geconstateerd, probeert het waterschap met extra watertoevoer de waterkwaliteit te verbeteren.

Meldingen
Hoewel het vastgestelde type botulisme niet overdraagbaar is op mensen, raadt het waterschap mensen af om dode dieren zelf op te ruimen. Voor meldingen van dode en/of zieke vissen en eenden kunnen inwoners van het rivierengebied 24 uur per dag terecht bij het waterschap, via telefoonnummer 0344-649090. Het waterschap adviseert daarnaast om honden niet op plaatsen te laten zwemmen waar botulisme is vastgesteld. Ook het vissen wordt afgeraden. Hetzelfde advies geldt voor plekken waar blauwalg is geconstateerd. Op de website van het waterschap staat een actueel overzicht van exacte botulisme en blauwalg locaties:www.waterschaprivierenland.nl. Voor informatie over de kwaliteit van officiŽle zwemwateren kunnen burgers terecht op de website van hun provincie.

Bron: Hengelsport Federatie Midden-Nederland