Karperkrant.nl

Tips: Karper vinden

woensdag 9 juni 2010
Veel karpervissers hebben de gewoonte te gaan vissen op een stek die hen 'wel goed' lijkt, of waar een paar vrienden ooit eens een mooie vis hebben gevangen. Een feit blijft dat karper zich altijd zal ophouden op plaatsen waar zij zich veilig voelen.

En wanneer karpervissers met regelmaat vis vangen op een bepaalde stek, dan zo deze later geassocieerd kunnen worden met gevaar. Een excuus bij het niet vangen van vis is in veel gevallen de 'vekeerde rig', wat de grootst mogelijke bullshit allertijden is. Als er vis zit is het onmogelijk om ze niet te vangen.


Lokaliseren van karper
Wat doe je als je meer karper wilt vangen op een veel bevist water? Je zoekt simpelweg naar nieuwe stekken waar de concurrentie niet vist. Op groot water is dit niet altijd een makkelijke taak. Zeker niet als er veel kruiswind op het water staat.

Breng allereerst wat tijd door op de plaats waar je wilt gaan vissen. Probeer te letten op signalen die op karper kunnen duiden. Dit kunnen aasplakkaten zijn, soms rollende of springende vissen. Een verrekijker kan in dit soort gevallen bijzonder handig zijn. Springende vissen vind je vaak midden in het meer, veelal op plekken waar niemand vist.


De weersomstandigheden
Denk logisch na over de weersomstandigheden. Staat er een briesje wind, dan loont het vaak om tegen de kant te vissen waar de wind op staat. Is er een ondiepe plek waar de zon op staat of op heeft gestaan, dan kan ook dit een plek zijn waar vissen liggen te zonnen. Vooral in de ochtend wanneer de eerste zonnestralen deze plekken verwarmen zijn dit ware hotspots! Het vissen na een fikse regenbui is vaak erg goed omdat er gedurende de regen veel zuurstof in het water komt waardoor vissen schijnbaar een aasdrang krijgen. Voor en na de onweer is vaak 'happy-hour', dit zou weer te maken hebben met de luchtdruk. 

Zo zijn er veel feiten, mythen en bullshit verschenen in talloze karperartikelen en boeken waarin elke schrijver haast gelijk denkt te hebben. Maar maakt dat deze visserij niet zo mooi en mysterieus?40 cm van de kant van een eiland gevangen


Hotspots
Plaatsen waar karpers beschutting vinden, en voedsel. Dat zijn de hotspots die je moet zien te vinden om succesvol aan je sessie te kunnen beginnen. Vaak zijn dat plekken die op de 'routes' liggen die karpers zwemmen. De hotspots waar je de meeste vissen zult vinden zijn:


> Eilandjes
> Wier- & leliebedden
> Overhangende bomen
> kanten waar de wind op staat
> Ondiepe plekken
> Bossen riet
> Dode, in het water liggende bomenEilandjes
Eilanden liggen haast altijd op de route van de karper. Ze bieden vaak bescherming in de vorm van overhangende bomen en bosjes riet die er tegen aan staan. Vaak loont het om strak tegen de kantjes van het eiland aan te vissen.
Wierbedden en leliebedden
Het tegen wier- en leliebedden aan vissen is voor veel vissers een nachtmerrie. Problemen met de aaspresentatie, en als je eenmaal een karper gehaakt hebt dan is het de kunst om hem uit de planten te houden...Maarrr het goede nieuws is dat er wel veel vis zit! Wierbedden bieden beschutting en veel natuurlijk voedsel. Dit kunnen absolute topstekken zijn.
Overhangende bomen
Vaak zijn juist overhangende bomen absolute hotspots wanneer je op een nieuwe stek begint. Net als de eerder genoemde leliebedden en wiervelden, bieden overhangende bomen een overvloed aan natuurlijk voedsel. Soms zelfs in de vorm van besjes of nootjes. Deze stek wordt door de vis meestal met veiligheid en voedsel geassocieerd.

Windrichting
Wat windrichting betreft is er onder alle karpervissers een gemeenschappelijke overtuiging; volg de wind. De kant waar de wind op staat produceert bijna altijd de meeste vis. Zeker op groot water maakt de stand van de wind aanzienlijk verschil.
Ondiep wateren
Ondiepe stekken klinken misschien niet direct als een echt hotspot. Toch kunnen deze stekken veel vis opleveren. Karper zoekt nu eenmaal altijd naar warme plekken, en ondiepe plekken waar de zon op staan voldoen aan deze criteria. 


Met deze wetenschap in het achterhoofd een nieuw water benaderen is altijd verstandig. De bovengenoemde plaatsen observeren voordat je er gaat vissen kan je veel vis opleveren!