Karperkrant.nl

Aligator Gar!

vrijdag 14 mei 2010
en kruising tussen een slang, een vis en een krokodil? Of toch gewoon een gemuteerde geep?! Fait blijft dat de Aligator Gar één van de meest waanzinnige vissen blijft om te vangen. Het is dan geen karper, maar zeker de moeite van vermelden waard!

The Dutch Anglers wisten ze aan de schubben te komen in het waanzinnige Amerika! Zij hielden een weblog bij en maakte alvast een vette film van een dril! Lees hier een deel van de laatste weblog en bekijk het spraakmakende filmpje!De laatste visdag is aangebroken en we hebben er wederom veel zin in! Zou deze laatste dag nog iets moois voor ons in petto hebben? Het weer is nog steeds perfect alhoewel er deze dag voor het eerst deze week iets bewolking lijkt op te komen zetten. Vervelend vinden we dat echter geenszins. In tegendeel. Vooral s’middags hebben we afgelopen week na de hengels te hebben geïnstalleerd echt de schaduw moeten opzoeken, want in de zon was het veel te warm voor ons Hollanders! Gelukkig was er altijd wel een overhangende boom te vinden die de nodige verkoeling bracht. Vandaag lijkt het dus iets minder warm te worden.

Net als gisteren vis ik ook vandaag weer samen met John. Na te hebben getrailerd varen we daar waar we gisteren stroomafwaarts hebben gevist nu een behoorlijk stuk stroomopwaarts. We installeren de hengels op enkele mooie plekken en al heel snel komen de eerste beten en vangen we onze eerste vissen. Ook nu gaat het weer om vissen van ongeveer een meter of iets daarboven. Op het materiaal waar we mee vissen bieden deze eigenlijk te weinig sport. Ik heb voor deze trip mijn drie 2,70 meter lang zware glasvezel Rodvisions meerval hengels meegenomen. Deze zijn voorzien van Shimano Spheros 14000A molens gevuld met witte Berkeley Wiplash lijn met een trekkracht van 100 pond. Omdat we in totaal met vijf hengels vissen (vier op de kant en 1 uit de boot) vissen we daarnaast nog met 2 hengels van Kirk. Dit zijn korte Shakespeare Ugly Sticks voorzien van Penn 760 Liveliner (type baitrunner) molens. Alhoewel het materiaal van Kirk overduidelijk zeer intensief is gebruikt is het technisch in redelijk goede staat. De spoelen van de Penn molens zijn voorzien van zeer dikke 150 ponds Powerpro. Zou genoeg moeten zijn…Om ongeveer 11.00 uur wordt ik gebeld door Kirk. Hendrik-jan en Roel hebben een dikke vis bij de boot! We halen onze hengels snel binnen en varen volgas naar hun toe. Alhoewel Gars doordat ze beschikken over longen buiten het water redelijk lang in leven kunnen blijven (volgens Kirk wel zo’n 2 a 3 uur) zijn we binnen enkele minuten ter plaatse. Daar treffen we een zeer gelukkige Roel aan die zijn tweede honderd-plus ponder deze week in de boot heeft liggen. Omdat we de foto’s van de afgelopen week welke zijn geschoten met de vis en de vanger in het water overduidelijk de mooiste vonden, besluiten we deze vis alleen op dergelijke wijze te fotograferen. De vis die 201cm en 135 pond blijkt te wegen wordt na te zijn “getagt” gefotografeerd tezamen met een van oor-tot-oor glunderende Roel. Na de fotosessie zwemt de Gar zonder enig probleem weg waarmee de 5e honderd-ponder op deze laatste visdag een feit is. We praten nog wat na over deze vangst en de dril die bijzonder lastig blijkt te zijn geweest. Door de vele obstakels (bomen en takken in het water) had Roel de vis zeer kort moeten houden en de vis uit alle macht moesten blokken wat van de dril een hachelijk avontuur had gemaakt.

Striped bass

Na elkaar wederom succes gewenst te hebben varen John en ik met Byron weer stroomopwaarts. Er moet tenslotte gevist worden. We vinden een mooie stek en zetten onze hengels weer uit om te wachten op dedingen die komen gaan. Tussen de aanbeten door vissen met lichte hengeltjes op catfish. Daarbij weet ik nog een fotogenieke Striped Bass te vangen die naast de vele Gars,Catfish, Turtles en Buffelo Carps rondzwemmen op deze rivier. Wachtend op een aanbeet zien weenkele herten een eindje verderop de rivier oversteken. Wat is het hier prachtig en wat is de rust hier overweldigend.

Lang hoeven we niet te wachten, want al snel hebben weweer beet en vangen we een kleine Gar. Bij één van de volgende beten gaat er iets mis. Terwijl we een andere vis aan het drillen zijn komen we er achter dat een Fox beetverklikker heeft geweigerd (het wieltje waar de lijn overheen loopt draait niet goed) en dat we ook op deze hengel beet hebben. En goed ook. Aangekomen bij deze hengel blijkt de spoel nagenoeg leeg! Alleen het nylon wat ik onder de Berkeley Wiplash dyneema heb gespoeld (tegen het slippen op de spoel) is nog zichtbaar. Snel springt John op de kant om daar zijn vis te verder uit te drillen. Ik pak de hengel en begin stroomafwaarts varend snel lijn op de winden. De vis, als deze er tenminste nog aan zit, is inmiddels zo’n 300 meter stroomafwaarts gezwommen. Bij de dobber aangekomen zie ik dat de lijn in een tak zit en de dobber niet meer beweegt. Ik besluit strak te draaien en aan te slaan. Raak!

Het hele weblog lezen? Surf dan ff naar Ducthanglers.nl