Karperkrant.nl

Polen roven water leeg!

woensdag 12 mei 2010
De regelrechte strooptochten van voornamelijk Poolse vissers in de Nederlandse binnenwateren dreigen gierend uit de klauwen te lopen.

Sportvissers slaan daarom alarm over de opmars van Oost-Europeanen die langs en op het water alle hier geldende visregels aan hun laars lappen. "Als dit zo doorgaat, hebben we binnen tien jaar een groot probleem."

Volgens controleurs gaat het om georganiseerde bendes die zich vooral richten op snoekbaars en karpers. "Er worden hengels met soms wel 25 haken uitgegooid", vertelt een van hen. "Het is een lucratief handeltje."

De gevangen snoekbaars en karpers gaan veelal rechtstreeks naar Polen of verdwijnen richting restaurants in ons land. "Een busje volgeladen met vis is al snel goed voor een paar duizend euro. Nu er door de crisis minder werk is, worden er andere bijverdiensten gezocht. Ze vissen van oudsher graag. Als dat nog wat oplevert, is het mooi meegenomen. Voor de visstand is dit aalscholvergedrag funest."

Zo zijn de afgelopen maanden in de buurt van Westland en in Friesland binnenwateren compleet leeggeroofd. Dat leidde al tot confrontaties met sportvissers die niet konden aanzien dat de vissen eenmaal op het droge met één klap het zwijgen werd opgelegd.

Vissers in vooral de grensstreek klaagden al jaren over hordes Polen, die de vangst meestal ter plekke op de barbecue legden. Een woordvoerder van Sportvisserij Nederland bevestigde gisteren dat er steeds meer signalen komen dat er massaal wordt gestroopt.

Mede-eigenaar Marcel Schouten van de Vlaardingse hengelsportzaak Wout van Leeuwen heeft de afgelopen maanden veel Polen over de vloer gehad. "De meesten vroegen alleen om een vergunning voor het meenemen van vis. Voor de folder waarin ook in het Pools de visregels worden uitgelegd, hadden ze helaas geen belangstelling."