Karperkrant.nl

Vissen gered

dinsdag 27 april 2010
Een lege wijnfles, stenen, een gebroken visnet, maar nog geen vis gevangen. Twee leden van Hengelsport Vereniging Kennemerland vissen allerlei rotzooi op uit de kleine fonteinbak op het Moensplein in Beverwijk.

Het is de bedoeling dat ze de karpers vangen die erin zijn gegooid door de jeugd. Nadat buurtbewoners melding maakten van mishandeling van de vissen, worden ze nu overgeplaatst naar een beekje in park Overbos.Mishandeling van vissen? Bestuurslid Martijn van Bemmelen van de Hengelsport Vereniging: ,,Jongeren hebben de vissen elders gevangen en hier in de fonteinbak gegooid. De vissen worden nu overgeplaatst, omdat de jeugd ze mishandelt. Zij gooien stenen naar de beesten of slaan ze met stokken.’’ Buurtbewoners hebben gezien hoe de dieren werden mishandeld en opgevist. ,,Ik zag ze staan met een bamboehengeltje met een haak eraan, zodra ze beet hadden brak het draad en zwommen de vissen rond met een haak in hun bek’’. En nu redden de hengelaars de karpers. Gehuld in rubberpakken lopen Joop Joosten en Puck Verhart het één meter diepe watertje in om met hun visnetten de karpers te vangen. 


In opdracht van de gemeente zijn deze leden van de Hengelsport Vereniging ingeschakeld om de klus te klaren. Een medewerker van Wijkzaken pompt ondertussen het water weg, zodat de karpers makkelijker zijn te vangen. Het is hoognodig dat de karpers verkassen. De poel waar ze in zwemmen wordt steeds viezer. omdat mensen de beesten voeren. Het water wordt daardoor steeds smeriger. Joosten: ,,De waterbak is maar een meter diep. Heel wat voedsel zakt naar de bodem. Vervolgens gaat het gisten waardoor het zuurstofgehalte in het water daalt.’’ En dan happen ze naar adem.

Het is niet voor het eerst dat vandalen de waterbak op de korrel hebben. Drie jaar geleden moest de gemeente ook al ingrijpen. Toen hadden jongeren afwasmiddel in de fontein gegooid waardoor het plein onder het schuim zat. Na ruim drie uur pompen worden er zeven karpers gevangen, plus een paar kleine aquariumvisjes die ook in de plomp waren gedumpt. De vissen worden door de vereniging overgeplaatst naar een beekje in park Overbos in Beverwijk.

Bron: HSV Kennemerland