Karperkrant.nl

Meerval met 'Dutch Anglers'

maandag 30 november 2009
Wat een pokkewerk is dat toch altijd weer. Hengels, stretchers, steunen, tenten aasvissen proviand, rodpods enz, enz, enz, alles wordt zo goed en zo kwaad als dat kan op de grote jonboot geladen. We moeten 2x varen om alles naar de andere stek te brengen

Wat een pokkewerk is dat toch altijd weer. Hengels, stretchers, steunen, tenten aasvissen proviand, rodpods enz, enz, enz, alles wordt zo goed en zo kwaad als dat kan op de grote jonboot geladen. We moeten 2x varen om alles naar de andere stek te brengen. Het is bloedheet en windstil, iets wat ons harde werken er niet aangenamer op maakt. Toch hebben we er een goed gevoel bij. Nieuwe ronden nieuwe kansen! 

Het is al middag als we goed en wel ons kampje hebben opgezet. 4 hengels beaasd met pellets en inktvis liggen klaar op stekken tussen de 6 en 15 meter, klaar om een grote meerval in de val te lokken. Na enige tijd krijgt Arno een harde tik op een van zijn inktvis hengels waarna de lijn meteen slap valt. Overduidelijk meerval. Helaas hangt de vis niet. Toch een bemoedigend resultaat. Verder gebeurt er echter vooralsnog niet meer.
Voor de broodnodige actie besluit ik een paar karperhengels uit te werpen in de ingang van de baai voorzien van pellets. Eens kijken of dat een beetje wil lopen. Een uur later liggen deze er nog steeds roerloos bij. Ook op de meervalhengels is na de eerste aanbeet niets meer gebeurd. Het water ligt er werkelijk roerloos bij. Slechts één keer zien we een kleine meerval draaien in de oppervlakte en slechts een enkele keer laat een karper zich zien door te rollen of te springen.

De meeste tijd ligt Lake Caspe er echter mooi, maar een beetje doods bij. Aan het einde van de middag komt dan uit het niets echter toch een fluiter op een van mijn karperhengels. Ik ren naar mijn hengel en sla vast. Korte felle bewegingen verraden een kleine vis en even laten kan ik een kleine schubkarper weer laten zwemmen. In ieder geval iets, denk ik bij mezelf. Een uur later vang ik er nog een, echter wederom niet van foto-formaat.

caspe stek2

Caspe stek2

Als de avond valt en we op onze meerval hengels nog steeds geen beet hebben gehad besluit ik wederom een boeien-hengel met een klein karpertje ongeveer 20 meter uit de kant te plaatsen, vlak bij de ingang van de zijarm op zo,n 5 meter diepte. Misschien aast de vis niet op de bodem maar meer aan de oppervlakte?  Naar mate de avond vordert en de schemering invalt, valt het ons steeds meer op wat een ongelooflijke hoeveelheid muggen er zijn. Echt niet normaal meer. Hele wolken van deze beesten kleuren de lucht inktzwart. 

Alhoewel ik al een paar keer eerder op Caspe was, heb ik dit nog nooit meegemaakt. Miljarden van deze vreemdsoortige, groene muggen maken ons het leven zuur. Ook onze tassen en andere spullen zijn bedekt onder een dikke laag van deze ettertjes. Alhoewel ik niet het idee heb dat deze muggensteken zijn ze bijzonder irritant. Eenmaal in het donker kun je geen lamp aandoen zonder gek te worden van die beesten. Vooral onze hoofdlampen hebben een desastreus effect. Na het aanzetten van deze lampen zitten deze zinloze schepsels (kan iemand mij het nut van de pokke-beestjes uitleggen? Nee? Dacht ik al…) in no-time in onze neus, oren en mond. Bleeeehhhh. Als Arno oppert om een klein kampvuurtje te maken ben ik meteen voor. We gaan ze uitroken, dat zal ze leren! Even later zitten we gezellig rond ons kampvuurtje te wachten op de dingen die komen gaan. Op de muggen blijkt het kampvuur helaas maar weinig effect te hebben…Als het kampvuur is gedoofd en we er voor alle zekerheid nog een emmer water over hebben gegooid gaan we slapen. Omdat het nog steeds warm en windstil is zet ik alleen de binnentent op. Arno heeft een tentje zonder binnentent en komt er achter dat er toch ook “ordinaire” steekmuggen tussen de overige schepsels rondvliegen… Na een dag van hard werken (verkassen!) zijn we snel in dromenland.

Klingelingeling. Piiiiiiiieeeeeeeeep! Een hevig gealarmeerd topbelletje gevolgd door een lang en monotoon geluid laat mijn hard overslaan. In spring in mijn Crocs en sta in 3 passen naast mijn hengel. Deze staat recht overeind ten teke dat de breeklijn is gebroken. Ik draai totdat ik weerstand voel en haal dan voor alle zekerheid nog een keer aan. Omdat er hier enkele rotsen langs de kant staan spring ik snel in de boot zodat ik mijn lijn vrij van deze scherpe obstakels kan houden. Arno!, roep ik om hem duidelijk te maken dat we actie hebben. Geen reactie. Ik roep nog een keer met hetzelfde resultaat. De vis heb ik inmiddels onder controle en deze doet naast de boot een laatste poging te ontsnappen aan zijn belagers. Het is wederom een kleinere vis. Arno is inmiddels toch wakker geworden en komt slaapdronken aangelopen. Met de klaarliggende handschoen grijpt hij even later de meerval in de bek en tilt hem aan boord. Een mooie vis, maar niet van het formaat waarvan we hadden gehoopt. Na het onthaken laten we de vis weer in het water glijden waar ze rustig wegzwemt.

Caspe karper

Caspe karper

Het begint inmiddels heel voorzichtig licht te worden en het zal niet lang meer duren voordat de zon zich vandaag weer voor het eerst zal laten zien. Onze hengels beaasd met inktvis, zeelt en pellets hebben zich vannacht wederom niet verroerd. Vreemd, op de bodem gebeurd dus helemaal niets maar s’ochtends net voordat het licht wordt meld zich iedere keer een kleine vis. Leuk hoor, maar we kwamen tot echt voor de grote vissen. 

Tijdens een stevig ontbijt met gebakken eieren bespreken we de situatie. We zijn er allebei niet gerust op. Het lijkt erop dat Bill gelijk had en dat de vis niet aast. Voor ons gevoel zitten we goed te vissen en hebben we onze kansen goed gespreid door te vissen met verschillende aassoorten en op verschillende diepten. Wat kunnen we nog meer doen? Weer een andere stek zoeken?
Ik besluit eerst eens naar ons huisje te varen om te gaan douchen en een paar boodschappen te doen. Wellicht komt het goede idee dan vanzelf, denk ik tegen beter weten in.

Terug bij ons huisje informeer ik naar de vangsten van de andere vissers. Vlak bij het kamp zitten al dagenlang Polen te vissen. Ondanks( of moet ik zeggen dankzij) de vele drank zijn ze knap chagrijnig. Ze vangen nauwelijks iets, ook geen karpers. Niet echt bemoedigend denk ik. De stek die we bij aankomst op het oog was maar die toen bezet was blijkt te zijn vrij gekomen. Weliswaar is deze stek niet ver van de eerste stek waar we hebben gevist (en waar we dus niets vingen) maar het is in ieder geval het proberen waard. Vorig jaar vingen we daar na een moeizame start toch nog enkele mooie vissen door over te schakelen op bodemmontages met zeeltjes.

Als ik weer ben teruggevaren overleg ik de situatie met Arno. Hierbij opper ik om wederom te verkassen, en wel naar de hierboven beschreven stek. Ook Arno vindt dit een goed idee en heeft ook geen vertrouwen meer in de stek van afgelopen nacht. Wel betekent dit dat we wederom de hele bende moeten oververhuizen. Het zij zo. Omdat we nog tijd genoeg besluiten we eerst eens een paar uurtjes te trollen. Gewoon, allebei een hengeltje met een diepduikende plug en de kantjes afvaren. Hierbij proberen we onze pluggen zo dicht mogelijk langs de bodem te vissen. Dit betekent wel opletten geblazen omdat de dieptes enorm variëren. Even niet opletten betekent dat je ofwel veel te hoog vist ofwel het risico loopt je plug in een onderwater obstakel te parkeren. Soms voor langere tijd… Al na 15 minuten krijg ik een harde tik op mijn hengel. Ja hangen! roep ik! Heftig gespartel aan de andere kant van de lijn duidt op een wederom een kleine vis. Even later til ik een baby-meerval die de zwart-geel gestreepte Predatek plug blijkbaar niet voorbij wilde laten gaan de boot in. Na een fotootje gaat ze snel weer terug. In ieder geval snel resultaat, misschien dat pluggen onze vistrip gaan maken? Helaas blijken we enkele uren later een ervaring rijker en een Predatek plug + een illusie armer. Vele, vele kilometers trollen leveren geen aanbeet meer op. Als we terugkomen bij ons kamp beginnen we aan het volpakken van de boot. Op naar de volgende stek!

predatek meerval

Lees ook deel 3 en meer spannende verhalen van 'The Dutch Anglers'