Karperkrant.nl

Artikel Piet: Beleving

dinsdag 6 april 2010
Als eerste wil ik de redactie van de Karperkrant bedanken dat ik periodiek een artikel kan schrijven voor dit buitengewoon professioneel opgezette online magazine. Ik kan niet anders zeggen dat ik vanaf de eerste keer..

dat ik de site heb bekeken erg onder de indruk ben van de kwaliteit en de uitstraling. Tijdens de eerste gesprekken tussen mij en de redactie was het meteen duidelijk dat we op één golflengte zitten en dezelfde doelgroep willen bereiken. Voor deze doelgroep ga ik dus speciaal voor de Karperkrant iedere drie weken een artikel verzorgen. De inhoud daarvan varieert tussen een visverhaal een column of een technisch stuk. Voor al deze artikelen geldt dat het vanaf de basis geschreven is zodat het begrijpelijk is voor iedereen, dus ook voor de jeugd of de beginnende karpervisser. Voor de wat meer ervaren vissers zal het wellicht soms een herhaling zijn maar denk erom ik ga iedere keer een stukje dieper in de materie. Nieuwe instappers kunnen via het archief beginnen bij het begin en stapje voor stapje meegroeien tot een ervaren karpervisser. Ik zal alles zo duidelijk mogelijk omschrijven.

Mijn bijdrage zal dus niet een gewone column worden maar meer een rubriek!


na 30 jaar achter je stokken te hebben gezeten nog te kunnen genieten van de kleine dingen.


Plezier en beleving

Karpervissen is voor mij de mooiste tak van de hengelsport. Het brengt plezier, gedrevenheid, rust, spanning en heel veel voldoening in mijn leven. Deze vijf punten houden het geheel mooi in balans maar als één van deze punten te gewichtig wordt zal dat absoluut een negatieve invloed hebben op het geheel. Ik heb de laatste paar jaar veel mannen zien afhaken en al hun dure materialen zien verkopen omdat ze geen plezier meer hadden in het vissen. Ze zijn teveel bezig geweest met “het moeten vangen” (gedrevenheid) en hebben het plezier uit het oog verloren. Dat komt in mijn ogen door de verstoring van de balans.

Een grote groep karpervissers wil gewoon veel teveel en ook nog eens veel te snel. Ze leggen zichzelf veel te veel druk op om te moeten presteren. Waarom? Karpervissen doe je voor jezelf en niet voor een ander. Kijk niet naar andere vissers maar doe wat je leuk vind. Ook al vang je weinig of alleen klein het maakt niet uit zolang jij maar tevreden bent met het resultaat. Je bent trouwens echt niet een betere karpervisser als je grote vissen vangt! Zelfs niet als je een keer de grootste vangt van het hele land want dan nog zal er na jouw een ander komen die dat record verbreekt. Dus doe gewoon je eigen ding dan komt het allemaal goed. Geloof mij grote vissen vangen is niet zo moeilijk, het is gewoon een keuze maken in de manier van aanpak. Wat wel moeilijk is om je plezier te behouden om zelfs na 30 jaar achter je stokken te hebben gezeten nog te kunnen genieten van de kleine dingen.

Het is natuurlijk ook helemaal goed als je er wel voor kiest om achter de grotere vissen aan te gaan want ook daar is veel plezier in te beleven. Je moet dan wel je instelling veranderen en niet denken dat het allemaal komt aanwaaien. Succes komt nooit vanzelf al lees je in de karperbladen doorgaans succesverhalen. De uren, dagen maanden van wachten en tegenspoed lees je zelden. Je ziet als beginner alleen maar de grote vissen die pronken in de armen van de vanger. Dat wil jij ook en dat is prima, vergis je alleen niet in wat er allemaal bij komt kijken voordat zo een succes tot stand komt. Voldoening komt dan niet uit het regelmatig vangen van een mooie karper dus zul je daar rekening mee moeten houden en tevreden moeten zijn met het vangen van maar een paar vissen per seizoen. Als dit jou aanspreekt moet je er gewoon voor gaan maar zorg ervoor dat je jezelf goed kent en neem dan de juiste beslissing over het invullen van je hobby. Laat je niets opdringen door de media, of collega karpervissers maar geniet ieder moment aan de waterkant de voldoening komt dan vanzelf.


Karpervissen doe je voor jezelf..

Goede visser

Vooral bij onze jeugdige karpervissers hoor je vaak discussies over wat of wie nu eigenlijk een goede karpervisser is. Is dat iemand die veel vangt? Of juist iemand die groot vangt! Of juist iemand die zijn eigen ding doet en daar veel plezier uithaalt vul het maar in!

Afgelopen week zat ik in mijn lokale hengelsport een kopje koffie te drinken en met een groepje vissers te praten over de strenge winter. Bijna niemand had al een lijntje nat gemaakt en dat verbaasde mij en ook de eigenaar van de winkel. Ik had zelf echter ook nog niet gevist maar dat kwam door omstandigheden en niet door het weertype. De eigenaar van de winkel vertelde vervolgens dat hij een paar dagen eerder ook al zo een gesprek had gehad met een zeer bekende karpervisser. De visser in kwestie had erg veel zin om te vissen maar had geen vertrouwen in de goede afloop in dit jaargetijde op groot water. De eigenaar vroeg toen aan de visser “waarom ga je dan niet lekker een paar uurtje de polder in ?” Daar kun je mooi onder een duikertje of tegen een bruggetje aan een paar mooie boerenkarpers vangen. Dan heb je toch ook je pleziertje!

Nou dat kan ik niet meer doen zei de bekende visser want dan word ik afgeslacht door collega’s”. Ik kan het als specialist nu eenmaal niet meer veroorloven kleine karpers te vangen! De eigenaar van de winkel wist niet wat hij hoorde en ik na het aanhoren van zijn verhaal al helemaal niet!

Eenmaal thuisgekomen kan ik het nog steeds niet geloven dat iemand op zo een manier nog plezier kan beleven. Hoe is het mogelijk dat iemand zo over zijn visserij denkt! Dat noem ik arrogant! Denkt hij dat hij zoveel beter isdan een ander omdat hij grote vissen vangt? Tellen kleine karpers niet meer als je naam hebt gemaakt? Hoe is het mogelijk dat je zo afdwaalt van de basis.Dit is in mijn ogen iemand die vroeg of laat in de problemen gaat komen. Ten eerste omdat hij voor zichzelf een veel te grote doelstelling heeft neergezet en denkt dat hij door het vangen van grote vissen erbij hoort! Ten tweede laat hij zich door andere beïnvloeden in hetgeen hij wel en niet kan doen. Karpervissen is geen wedstrijd en hoeveel succes je hebt geboekt in het verleden maakt je in mijn ogen niets beter dan een beginneling! Hoe je het ook bekijkt het is niets meer dan een mooie hobby!

Boven de balie van de hengelsportzaak hangt een groot uithangbord met de volgende tekst:

de beste visser is diegene die het meest plezier haalt uit zijn hobby”

Houdt deze gezegde altijd in je achterhoofd als je jezelf mee getrokken voelt worden in de razende trein die karpervissen heet! Dit was mijn eerste bijdrage, de volgende keer zal ik ingaan op het moderne karpervissen met de nadruk de traditionele onderlijn en hoe je deze simpel meer effectiviteit kunt meegeven.


Vang ze,
Piet Vogel