Karperkrant.nl

Vissers Giethoorn boos

dinsdag 23 februari 2010
GIETHOORN - Waterschap Reest en Wieden gaat wel 'heel erg rigoureus te werk' op de Schutsloterwiede bij Belt-Schutsloot bij het afvissen van brasem en karper. Dat stelt Meppeler Henk Slagter, secretaris van de Hengelsport Federatie Oost Nederland.

De landelijke afdeling mort sinds gisteren tegen waterschappen in heel het land die met name brasems en in mindere mater karpers wegvangen om het water helder te krijgen. De dieren woelen namelijk de bodem om op zoek naar voedsel, waardoor het water troebel wordt. Daardoor krijgen planten minder kans en gaat biodiversiteit verloren. "Natuurlijk vinden wij soortenrijkdom ook prachtig", zegt Slagter. Maar waterschappen schieten door in hun jacht op helder water. "De brasem is geen exoot, hij hoort gewoon in Nederlands water thuis."

Sinds 2007 laat Reest en Wieden bij wijze van proef duizenden kilo's brasem en karper wegvangen uit de Schutsloterwiede. De proef loopt nog drie jaar, maar nu al ziet Slagter de visstand al te zeer afnemen. De conclusie is in elk geval helder: "Dit gaat te rigoureus

Waterschap Groot Salland vangt geen brasem af. Die heeft geen waters waar dat nodig is.

Bron: De Stenor