Karperkrant.nl

‘Wij mesten ze niet vet!'

vrijdag 19 februari 2010
EEKLO - Een aantal vissers dat regelmatig in Het Leen vist, reageert boos op de uitleg van de provincie over de vissterfte. ‘Wij mesten de vissen niet vet!'

In een van de visvijvers van provinciaal domein Het Leen drijven onder de ijslaag een achttal karpers. Daartussen zitten enkele serieuze kanjers, waaronder een exemplaar van 18 kilo. Volgens de provincie is het feit dat de vissers de vissen extra voedsel geven, waardoor ze ferm verdikken, de oorzaak van de sterfte, in combinatie met de vrieskoude.

Maar die uitleg pikken de vissers niet, integendeel. ‘Het is niet fraai van het provinciebestuur dat men de schuld van de dode karpers in onze schoenen schuift. Er zijn ook kleine exemplaren gestorven. Bovendien, een kanjer van 18 kilo is wel de topper van Het Leen, maar het wereldrecord staat nog altijd op 42 kilo', zegt visser Bjorn Longueville.

Hij vindt het opmerkelijk dat er in provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke geen vissterfte is. ‘Maar daar worden onderhoudswerken aan de visvijvers uitgevoerd, in Het Leen is dat niet het geval. Ik heb de indruk dat ze daar de vissers liever kwijt dan rijk zijn.'

In naam van zijn collega-vissers wijst Longueville er ook op dat zij vooral goed voor de karpers zorgen. ‘Wij geven ze extra voedsel, zodat ze krachten opdoen. En als we er eens een vangen, dan leggen we die op een zeil, besprenkelen hem met water, ontsmetten de tong waar de vishaak inzat en gooien hem terug in het water. Waarom zouden wij ze vetmesten en ze de dood injagen?

Bron: nieuwsblad.be